Staročeský medovník to już druga wersja miodownika goszcząca na naszym blogu. Wcześniej była chluba z Frýdka-Místka - Marlenka. Idea ta sama, efekt taki, że tu i tam jest podobnie reprezentacyjnie, a staročeský medovník wyróżnia się na tle konkurenta kawą w miejsce karmelu. I może dość oczywista uwaga, oba starzeją się jak wino i zyskują z każdym dniem, a trzy, cztery dni robią już kolosalną różnicę.
Składniki
500 g mąki pszennej
10 łyżek mleka albo słodkiej śmietany
100 g cukru
3-4 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
70 g tłuszczu do pieczenia albo smalcu (w przepisie użyto masła)
mąka do podsypania, tłuszcz do wysmarowania blaszki oraz cukier puder do posypania orzechy włoskie do ozdobienia
krem:
0,5 litra mleka
1, 5 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki silnej czarnej kawy
150 g cukru pudru
2 żółtka
250 g masła
Mąkę przesiejemy i wysypiemy na stolnicę. W garnku gotujemy mleko lub śmietanę z cukrem, miodem, jajkami i tłuszczem. Gdy wszystko będzie gęstnieć, dodajemy sody. Tu trzeba pamiętać, że soda wejdzie w reakcję z gorącą mieszaniną i dość mocno się spieni. Odstawiamy do wystygnięcia, lecz nie do całkowitego. Letnią masę wlewamy do dołka zrobionego w mące i wyrabiamy gładkie ciasto. W zależności od wielkości blachy rozdzielamy ciasto na 4 do 6 części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki. Blaszkę smarujemy tłuszczem i każdą część pieczemy osobno w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 6-7 minut. Następnie odstawiamy wszystkie do wystygnięcia.
W międzyczasie robimy krem. Gotujemy 2/3 mleka w garnku, w 1/3 części mleka rozpuszczamy budyń. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy do mleka, stale mieszając, rozrobiony w mleku budyń. Gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimną masę budyniową, oraz kawę i żółtka. Tak przygotowanym kremem przekładamy wcześniej upieczone placki, dając krem również na boki ciasta. Ozdabiamy mielonymi orzechami włoskimi. Staročeský medovník wkładamy na całą noc do lodówki.
Dobrou chuť
Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. blešák_po_polsku umożliwia nam ją kontynuować. U nas - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.
Photo © czechypopolsku.pl