Rohlíky-czyli Czecha dzień powszedni

 

Rohlíky to coś, co z Czechami, czy wcześniej Czechosłowacją kojarzy się od razu, choć nie każdy musi za nimi przepadać. My ich nie gloryfikujemy, jednocześnie nie pozbawiając uroku. W końcu tenże rohlík nie raz znalazł się w naszych łapach, gdy w pośpiechu trzeba było coś zjeść. Obecne podczas śniadań w hotelach i pensjonatach, obecne w każdym sklepie – słowem trudno się na nie nie natknąć.


Przepis daje 16 sztuk, a więc ilość całkiem pokaźną i godną sporych rozmiarów głodomora. Dodatkowo wobec swej sklepowej konkurencji, są zdecydowanie bardziej pożywne.


20 g świeżych drożdży lub 7, 5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
300 ml letniego mleka
500 g pąki pszennej chlebowej
75 g smalcu lub masła
2 łyżeczki soli
1 jajko potrzebne do smarowania rohlíków


Do miski dajemy rozdrobnione drożdże i cukier oraz 100 ml letniego mleka


Mieszamy wszystko i odstawiamy na 10 minut, aby zrobił się zaczyn. Następnie w większej misce umieszczamy pozostałe składniki, dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn i około 5 minut zagniatamy ręcznie bądź używamy do tego robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.Blachę wyłożymy papierem do pieczenia. Ciasto rozdzielamy na 16 kawałków. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulki i dostawiamy na kolejne 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Po upływie tego czasu ciasto nadajemy kształt rohlíka. Najprościej zrobimy to wałkiem. Ciasto rozwałkujemy w taki sposób, aby nadać kształt trójkąta. Następnie rolujemy ten kawałek ciasta zaczynając od spodu trójkąta aż po jego czubek. Przekładamy na blaszkę i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15 minut aż do zazłocenia się skórki rohlíka.


Dobrou chuť

 

Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. Blesakpopolsku.pl umożliwia nam ją kontynuować. U nas  - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.

 
Photo © czechypopolsku.pl

Inne wpisy

Jemné buchty – czyli czeska klasyka w delikatnym wydaniu

Jemné buchty – czyli czeska klasyka w delikatnym wydaniu

Jemné buchty trudno ochrzcić inaczej niż czeską klasyką. Przepisów są tuziny, gospodynie po grobową deskę skrywają swoje dorzucane co nieco, ale prawda jest jedna: gdy trzymasz się sztuki,...
Utopence-czyli po prostu topielce

Utopence-czyli po prostu topielce

Utopence - czyli po prostu topielce poznał zapewne każdy bywalec czeskiej gospody. Ot taka tam przystawka  w formie parówek, czy też serdelków w zalewie octowej spożywana głównie przy piwie....