Utopence - czyli po prostu topielce poznał zapewne każdy bywalec czeskiej gospody. Ot taka tam przystawka w formie parówek, czy też serdelków w zalewie octowej spożywana głównie przy piwie. Wszyscy ją kojarzymy, nie każdy skosztował, wielu – zupełnie słusznie - się wahało. Utopence mają również prawdopodobnie tylu samo zwolenników co przeciwników.
Jej autorem był młynarz i karczmarz Šamánek, który to nieszczęśnik podczas naprawy koła młyńskiego się utopił. Nazwa niech nie będzie dla nas już tajemnicą. My dojrzewaliśmy do tego przepisu długo, bo utopence i ich wykonanie – mimo że banalne – wymaga późniejszej konsumpcji, a do tego wielu śmiałków nie mieliśmy. Zresztą pewnie paru z was pamięta ten nieszczęsny serial Přístav i gospodę w której do nadejścia kucharki raczono jedynie tym ”delikatesem”. Kucharka jednak nadeszła, a utopence zniknęły z ekranu lada chwila.
Składniki na 3-4 porcje
750 ml wrzącej wody
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
300 ml octu
1 łyżka cukru
1 łyżka ziela angielskiego
12 mniejszych kiełbasek zwanych špekáčky (są to wieprzowo-wołowe kiełbaski z dodatkiem wędzonej słoniny), u nas można byłoby użyć kiełbasek śląskich, czy parówek.
2 białe cebule
5-7 papryczek chilli
2 listki laurowe
1-2 ząbki czosnku
Sól
Wrząca wodę wlewamy do większego garnka i dodajemy do niej sól, pieprz, cukier, cały pieprz, ziele angielskie, a następnie doprowadzamy ponownie do wrzątku i pozostawiamy na mały ogniu 10 minut. Cebule kroimy w krążki, natomiast czosnek na drobno. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i do środka wkładamy krążki cebuli. Na dno słoika (słoiki na weki z gumką) układamy warstwę cebuli, następnie warstwę kiełbasek, potem kolejno znowu cebulę i papryczki chilli, w międzyczasie dorzucamy też liście laurowe i ziele angielski. Układamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec zalewamy wszystko wcześniej przygotowaną gorącą wodą z przyprawami. Słoik zamykamy i odstawiamy na 5 dni (może być dłużej) w chłodne miejsce. Podajemy z chlebem i musztardą.
Dobrou chuť
Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. Blesakpopolsku.pl umożliwia nam ją kontynuować. U nas - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.
Photo © czechypopolsku.pl