Kynuté kremrole-czyli na drożdżowo i z morelową konfiturą

 

Kynuté kremrole to bez dwóch zdań czeski klasyk cukierniczy. Trudno ich nie zauważyć w czeskiej cukierni, choć też trudno niestety coraz częściej trafić na te naprawdę dobre. Wszystko nam dziadzieje. Stąd zawsze zachęcamy, by , czy to klasyczne Kremrole z francuskiego ciasta, czy to Kynuté kremrole(drożdżowe), robić samodzielnie.  Jedyna trudność to formy na rurki – nie każdy je posiada – a ich nawinięcie to trochę zachodu.


Czas przygotowania to około 90 minut.
Zaczyn:
1 łyżka cukru
21 g drożdży
200 ml letniego mleka
Ciasto:
150 g masła
60 g cukru pudru
1 łyżka waniliowego cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli
4 żółtka
400 g mąki pszennej
100 g migdałowych słupków
mąka na podsypanie
masło na potarcie form do rurek
cukier puder na posypanie
Krem:
150 g morelowej konfitury
4 białka
1 łyżeczka cukru pudru
50 g cukru
50 ml wody
1 łyżeczka ponczu (może być rum)


Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier. Dalej odkładamy do wyrośnięcia. W międzyczasie miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i szczyptą soli ucieramy do momentu uzyskania jasnej piany. Następnie stopniowo dodajemy 3 żółtka i ucieramy 5 minut. Po tym czasie wlewamy zaczyn i łyżka za łyżką dodajemy mąkę. Tak przygotowane ciasto oprószymy mąką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.


Formy na rurki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy  Na grubość 1 cm i wycinamy paski około 2 cm, które nawijamy na formy do rurek. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pozostałym żółtkiem, posypujemy migdałami i odstawiamy do wyrośnięci a na około 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Gdy Kynuté kremrole się pieką, przygotowujemy krem do wypełnienia rurek. Konfiturę z moreli ubijamy z jednym białkiem przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy kolejno białko i ubijamy przez 5 minut. W tym samym czasie jeszcze rozpuszczamy cukier w wodzie, tak aby powstał syrop. W osobnym naczyniu ubijamy dwa pozostałe białka na sztywną pianę i dolewamy ciepły syrop z cukru i wody i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy ubite konfitury z białkami. Do rękawa cukierniczego przekładamy  krem i wypełniamy ostudzone rurki z obu stron rurki. Na koniec Kynuté kremrole oprószamy tylko już cukrem pudrem.
Dobrou chuť

 

Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. blešák_po_polsku  umożliwia nam ją kontynuować. U nas  - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie. 


Photo © czechypopolsku.pl