Ovocné koláčky czyli po prostu drożdżowo i bez ryzyka

Owocowe bułeczki

Ovocné koláčky czy może po prostu owocowe bułeczki to przepis niezwykle prosty . Ot takie tam domowe na szybko i bez ryzyka. Gdy do tego dodać walory wizualne, można śmiało dorzucić je do przepisów trzymanych pod ręką na wypadek niezapowiedzianej wizyty.

Nasze ovocné koláčky potrzebują:

200g mąki krupczatki

30 g cukru

szczypta soli

20 g drozdży

skórki otartej z połowy cytryny

125 g miękkiego masła

2 jajka

2 łyżki mleka

500 g owoców (mogą być czereśnie, jagody, porzeczka, śliwka)

Zaczynamy od zaczynu. Rozdrabniamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i mleko, następnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu mieszamy miękkie masło, mąkę, jajka, skórkę z cytryny, sól i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie rozdzielamy ciasto na 6 części, tworząc okrągłe placki w środku których układamy owoce.  Brzegi zaginamy do środka, smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160 ºC. Bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zezłocenia się ciasta. Jeszcze tylko nasze ciepłe ovocné koláčky posypujemy cukrem gruboziarnistymi i gotowe.

Dobrou chuť

Zapraszamy do czytania naszych innych wpisów: Šumavský nakládáný hermelín à la kulajda czyli z przekorą wakacyjną porą, Valašské podplameníky czyli solidny ziemniaczany reprezentant z Kraju Wałachów, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Staročeský medovník czyli kawowa konkurencja dla karmelowej marlenki, Marlenka czyli tego nie można nie znać.

Photo ©czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz