Moka placičky to wyrób cukierniczy ze szczególnym przeznaczeniem dla namiętnych kawoszy. Wśród trzech składowych, ciasta, kremu i polewy, każda ma związek z kawą. Trudno od tego smaku uciec, choć przecież większość z nas go bardzo lubi, więc wcale nie musimy. Ze wstępnych uwag, warto na Moka placičky, czy w zasadzie z ich konsumpcją poczekać na kolejny dzień.
Składniki:
ciasto
500 g mąki
½ paczki proszku do pieczenia
180 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka mielonej kawy
tłuszcz na wysmarowanie blachy
krem
150 g masła
120 ml silnego naparu z kawy
1 łyżka mąki
polewa
150 g cukru pudru
1 łyżka silnego naparu z kawy
Do przesianej mąki dodajemy nakrojone w kostki masło, cukier puder, zmieloną kawę, jajko i żółtko, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o owalnym lub okrągłym kształcie. Tu też drobna uwaga by pamiętać, że liczba tych ciasteczek powinna być parzysta, bo będziemy je łączyć kremem. Wkładamy je na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Odstawiamy do wystygnięcia i w międzyczasie przygotowujemy krem. Gotujemy wcześniej przygotowany wywar z łyżką mąki aż do momentu aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Bierzemy kolejno masło, cukier i ucieramy na puszystą masę, dodając powoli kawową masę. Tak przygotowanym kremem łączymy ze sobą dwa ciasteczka. Górną część zdobimy polewą, którą ucieramy z cukru i łyżki naparu z kawy. Tak przygotowane Moka placičky odczekują wspomniany dzień i są gotowe do spożycia.
Dobrou chuť
Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. blešák_po_polsku umożliwia nam ją kontynuować. U nas - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.
Photo © czechypopolsku.pl