Karamelové řezy to coś dla chcących więcej i niemających zbyt wiele czasu. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, więc jeśli komuś nie wadzi połączenie karmelu z czekoladowym ciastem, czas zakasać rękawy. Zresztą karmel z czekoladą nie powinny mieć zbyt wielu oponentów.
Składniki na karamelové řezy:2 szklanki mąki
3 jajka
200 g cukru
½ szklanki oleju
1 szklanka letniej wody
1 proszek do pieczenia (12g)
1 łyżka kakao
tłuszcz do wysmarowania blachy i mąka do posypania
biała czekolada
ciemna czekolada
Krem
250 g masła
1 puszka karmelu
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy olej i letnią wodę, kolejno wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu delikatnie dodajemy wcześniej ubite na sztywno białka. Tak przygotowane karamelové řezy przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C ok.45 minut albo do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Bierzemy miękkie masło, wlewamy do niego karmel i ucieramy na gładką masę. Do ozdoby karamelové řezy wymagają białej i ciemnej czekolady, które to rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Ciasto wkładamy jeszcze na 1 godzinę do lodówki, by krem stężał i móc je łatwiej kroić ciasto, a potem można już pałaszować.
Dobrou chuť
Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. blešák_po_polsku umożliwia nam ją kontynuować. U nas - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.
Photo © czechypopolsku.pl