Hřibjanka-czyli kartoflanka z Moraw

 

Dziś Hřibjanka, jedna z odmian bramboračky czy jak kto woli kartoflanki z Moraw. Pewnie każda z gospodyń słowackich, czy śląskich ze stażem dorzuci tu swój  przepis- dzisiaj jednak niech będzie przepis stamtąd. Jak na późnojesienną porę hřibjanka pasuje przez swoją treściwość idealnie.


Hřibjanka wymaga:
200 g ziemniaków
200 g świeżych grzybów bądź 20 g suszonych (te należy wcześniej namoczyć w wodzie)
1,5 litra wody
200 ml mleka
2 jajka
masło
koperek
ocet
pieprz sól


Cebulę na drobno siekamy i wrzucamy do rozpuszczonego masła robiąc zasmażkę. Do tak przygotowanej zasmażki dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Podobnie jak grzyby, równocześnie kroimy w kostkę  też ziemniaki. Dorzucamy je do wody i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż do momentu, aż ziemniaki i grzyby zmiękną. Następnie do 200 ml mleka wbijamy dwa jajka i je rozkłócamy. Tak przygotowane wcześniej mleko wlewamy do zupy i dokładanie mieszamy. Dla smaku możemy jeszcze dodać odrobinę octu. Tak przygotowana hřibjanka ze świeżym koperkiem nadaje się już do podania.


Dobrou chuť


Jeśli nasz tekst wniósł cokolwiek do waszego życia, czy choćby doceniacie nasz czas i wiedzę, zawsze możecie kupić coś w naszym sklepie! Nie jesteśmy tu z przypadku a pielęgnowanej lata pasji. blešák_po_polsku umożliwia nam ją kontynuować. U nas - nowe czy stare - wszystko sprzedajemy z serca, za uczciwe pieniądze, szybko i rzetelnie.


© czechypopolsku.pl