Kontrabáš czyli Wałachowie w obronie gryki

Gryka z mięsem i ziemniakiem

Valašský Kontrabáš to już nasza trzecia propozycja z Kraju Wałachów. Były znane wszystkim ze świątecznych targów Valašské frgále, były też bliskie naszym sercom Valašské Podplameníky, a teraz przyszedł czas na kolejną. Dzisiejszy Valašský Kontrabáš to z kolei pomysł na pożywną grykę z powodzeniem hodowaną w tym regionie od XVI wieku, wraz z wędzonym mięsem i ziemniakiem. Oczywiście w regionie tym każdy dom dorzuci swoje wariacje na bazie tych paru składników i przypraw, ale my skupimy się na klasyku. Wierzymy bowiem w Valašský Kontrabáš jako szansę dla niechętnych gryce.

Valašský kontrabáš wymaga:
750 g ziemniaków
200 g kaszy gryczanej
200 g wędzonego mięsa ( to jakiego rodzaju mięso to będzie zależy jedynie od was, w wersji wegańskiej mogłoby być wędzone tofu)
4 ząbki czosnku
2 cebule
majeranek
sól
pieprz
tłuszcz (smalec)
kminek
Kaszę gryczaną gotujemy do miękka, cebulę kroimy w kostkę i dusimy na tłuszczu, dodajemy pokrojone na kostki wędzone mięso i podsmażamy. Ziemniaki ugotujemy, po ugotowaniu kroimy, solimy i dodajemy kminku. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy kaszę, cebulę z wędzonym mięsem, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i pieprz. Wszystko to dokładnie mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem i zapiekamy przez 20 minut. W ramach dekoracji Kontrabáš podaje się z kiszonym ogórkiem lub kiszoną kapustą.

Dobrou chuť

Z innych wpisów polecamy: Kynuté kremrole czyli na drożdżowo i z morelową konfiturą, Česnečka czyli czeski klasyk z przeznaczeniem na zimowe przeziębienie, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Czech namiotową porą czyli uwag kilka polskiego ćwirka, Czyli o tym że w Polsce nie ma lesbijek.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz