Kynuté kremrole czyli na drożdżowo i z morelową konfiturą

Drożdżowe kremrole

Kynuté kremrole to bez dwóch zdań czeski klasyk cukierniczy. Trudno ich nie zauważyć w czeskiej cukierni, choć też trudno niestety coraz częściej trafić na te naprawdę dobre. Wszystko nam dziadzieje. Stąd zawsze zachęcamy, by , czy to klasyczne Kremrole z francuskiego ciasta, czy to Kynuté kremrole(drożdżowe), robić samodzielnie.  Jedyna trudność to formy na rurki – nie każdy je posiada – i ich nawinięcie.

Czas przygotowania to około 90 minut.

Zaczyn:

1 łyżka cukru

21 g drożdży

200 ml letniego mleka

Ciasto:

150 g masła

60 g cukru pudru

1 łyżka waniliowego cukru

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

szczypta soli

4 żółtka

400 g mąki pszennej

100 g migdałowych słupków

mąka na podsypanie

masło na potarcie form do rurek

cukier puder na posypanie

Krem:

150 g morelowej konfitury

4 białka

1 łyżeczka cukru pudru

50 g cukru

50 ml wody

1 łyżeczka ponczu (może być rum)

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy cukier. Dalej odkładamy do wyrośnięcia. W międzyczasie miękkie masło, cukier puder, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i szczyptą soli ucieramy do momentu uzyskania jasnej piany. Następnie stopniowo dodajemy 3 żółtka i ucieramy 5 minut. Po tym czasie wlewamy zaczyn i łyżka za łyżką dodajemy mąkę. Tak przygotowane ciasto oprószymy mąką i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Formy na rurki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy  Na grubość 1 cm i wycinamy paski około 2 cm, które nawijamy na formy do rurek. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy pozostałym żółtkiem, posypujemy migdałami i odstawiamy do wyrośnięci a na około 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Gdy Kynuté kremrole się pieką, przygotowujemy krem do wypełnienia rurek. Konfiturę z moreli ubijamy z jednym białkiem przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy kolejno białko i ubijamy przez 5 minut. W tym samym czasie jeszcze rozpuszczamy cukier w wodzie, tak aby powstał syrop. W osobnym naczyniu ubijamy dwa pozostałe białka na sztywną pianę i dolewamy ciepły syrop z cukru i wody i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy ubite konfitury z białkami. Do rękawa cukierniczego przekładamy  krem i wypełniamy ostudzone rurki z obu stron rurki. Na koniec Kynuté kremrole oprószamy tylko już cukrem pudrem.

Dobrou chuť

Z innych wpisów polecamy: Mrkváčky czyli bomba karotenowa na słodko, Česnečka czyli czeski klasyk z przeznaczeniem na zimowe przeziębienie, Hovory o štěstí mezi čtyřma očima czyli Patrik Hartl w swojej gorszej odsłonie, Landek park czyli nic a jednak coś, Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonały, Czech namiotową porą czyli uwag kilka polskiego ćwirka.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz