Slovácká kyselica to zupa znana na Morawach, choć ma swój czeski odpowiednik w postaci Zelňačky. Różnią się kolorem, bo Slovácká kyselica nie odziedziczyła czerwieni po papryce, dorzuca... Więcej
Kynutý jablečný koláč czyli nasz drożdżowy jabłecznik o odrobinę bardziej wytrawnym smaku. Dla tych lubiących słodsze ciasta, sugerujemy dodanie większej ilości cukru. Z porównań... Więcej
Moka placičky to wyrób cukierniczy ze szczególnym przeznaczeniem dla namiętnych kawoszy. Wśród trzech składowych, ciasta, kremu i polewy, każda ma związek z kawą. Trudno od tego smaku... Więcej
Dziś Hřibjanka, jedna z odmian bramboračky czy jak kto woli kartoflanki z Moraw. Pewnie każda z gospodyń słowackich, czy śląskich ze stażem dorzuci tu swój przepis- dzisiaj jednak niech... Więcej
Buchty s jablky, medem a orechy czyli kolejna wersja drożdżowego fenomenu. Łączy jesienne składniki ergo: jabłka, mak i orzechy, a potem już nowości brak. To jednak nie powinno nas... Więcej
Karamelové řezy to coś dla chcących więcej i niemających zbyt wiele czasu. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, więc jeśli komuś nie wadzi połączenie karmelu z czekoladowym ciastem, czas... Więcej
Chleb Šumava to temat na troszkę dłuższe posiedzenie. Potrzebujemy dlań 4 kolejnych dni, co dla niektórych może być mocno zniechęcające. Gdy dodać, że chleb Šumava to ten niby zwyczajny... Więcej
Restaurace Mlsnej Kocour na Náměstí míru na praskich Vinohradach będących jedną z wielu wizytówek tego miasta miała pewnego piątku być kulinarną frajdą. Zresztą oczekiwania nie były... Więcej
Kto nie zna kanapeczek rodem z komunistycznych domówek? Przodowała klasyczna weka, kilogramy majonezu, jajco bez umiaru, śledź, hurt-detal z cebulą, szczypior, a od święta eksportowa puszka... Więcej
Staročeský medovník to już druga wersja miodownika goszcząca na naszym blogu. Wcześniej była chluba z Frýdka-Místka - Marlenka. Idea ta sama, efekt taki, że tu i tam jest podobnie... Więcej
Kynuté kremrole to bez dwóch zdań czeski klasyk cukierniczy. Trudno ich nie zauważyć w czeskiej cukierni, choć też trudno niestety coraz częściej trafić na te naprawdę dobre. Wszystko nam... Więcej
Jemné buchty trudno ochrzcić inaczej niż czeską klasyką. Przepisów są tuziny, gospodynie po grobową deskę skrywają swoje dorzucane co nieco, ale prawda jest jedna: gdy trzymasz się sztuki,... Więcej
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.
Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.
Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.
Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.