Vídeňský dort à la Sacher czyli dla tych mniej snobistycznych

Wiedeński tort à la Sacher

Niby Vídeňský dort à la Sacher to nie to, co  jego starszy i szlachetniejszy kolega z Wiednia. Nikt też tak tu nie twierdzi. Ale gdy prześledzicie przepis, zwrócicie uwagę, że nie ujmując temu starszemu, Vídeňský dort à la Sacher to niemal jego brat bliźniak. Zresztą Czesi zdabingowali Bogusława Lindę, dlaczego nie mieliby zdabingować tortu?

Składniki

130 g masła

100 g cukru pudru

6 jajek

130 g gorzkiej czekolady

110 g cukru

130 g mąki

150 g morelowej marmolady

Czekoladowa polewa

300 g cukru

250 g gorzkiej czekolady

125 ml wody

Bita śmietana

250 ml śmietany do ubijania

1 cukier waniliowy

Miękkie masło ucieramy z cukrem, białka oddzielamy od żółtek i kolejno dodajemy do ucieranego masła. Wcześniej przygotowujemy czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestygniętą czekoladę dodajemy stopniowo do ucieranej masy. Następnie ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywno. Tak przygotowane delikatnie mieszamy z masą czekoladową i łyżkami dodajemy przesianą mąkę. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Formę o średnic 21 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ciasto przygotowane przekładamy do formy i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu tort odstawiamy do wystudzenia. Jak już trochę przestygnie wyciągamy ciasto z formy i odkładamy do całkowitego wychłodzenia. Ciasto rozkroimy na dwie części i smarujemy jedną część marmoladą morelową. Na to nakładamy drugą część. Tak przygotowane ciasto oblewamy jeszcze czekoladową polewą, którą przygotowujemy w kąpieli wodnej, rozpuszczając wszystko powoli i mieszając na jednolitą masę. Oczywiście Vídeňský dort à la Sacher podajemy z bitą śmietaną, którą ubijamy ze śmietany i cukru waniliowego.

Z innych tekstów kulinarnych zapraszamy do lektury: Dort z ovesných vloček – válečný czyli tort zrodzony z reglamentacji, Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać, Císařský trhanec czyli bez zbędnych komplikacji na śniadaniowym stole, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Česnečka czyli czeski klasyk z przeznaczeniem na zimowe przeziębienie.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz