Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki

czeskie placki drożdżowe
4

Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe placki

Valašské frgále pochodzą z Wołoszczyzny Morawskiej, krainy  rozciągającej się gdzieś między Nowym Jiczynem, Valašském Meziříčí, Všetínem, czy nawet częścią powiatu Zlíńskiego. Te mało rolnicze tereny bowiem okazały się świetnym terenem pastewnym dla Wałachów, którzy w poszukiwaniu pastwisk dotarli z Karpat aż tu. Najpopularniejszym reprezentantem jest Bolek Polívka, czeski mim i znakomity aktor, tytułujący się też nieformalnym Valašskim Królem.  W 2013 roku Unia Europejska wpisała valašské frgále na listę chronionych produktów regionalnych.

Tradycyjne Valašské frgále mają wypełnienie z suszonych owoców, w szczególności z gruszek, cechą charakterystyczną jest też to, że wypełnienie stanowić powinno około 42-48 % wagi placka i jednocześnie jeśli ma spełniać wytyczne dla chronionych produktów regionalnych musi być jednolite. Tak więc jeśli powidła śliwkowe to z sera rezygnujemy, i tak z każdym kolejnym, twarogiem, makiem, gruszkami etc. Prawda jednak jest taka, że gdy idzie o wypełnienie, najczęściej spotykanym jest to z serem i z powidłami. Dalej popularne też są  mus jabłkowy z cukrem i cynamonem, nadzienie orzechowe albo makowe. Niech zdjęcia więcej zdradzą.

Z podanych poniżej składników wychodzą trzy frgále

500 g mąki pszennej

2 żółtka

125g rozpuszczonego masła

250 ml letniego mleka

1 kostka drożdży ( 42 g)

szczypta soli

4 łyżki cukru

do wypełnienia na jeden frgál

serowe nadzienie

jedna kostka białego sera,

50 g roztopionego masła

2 żółtka

łyżka cukru

waniliowy cukier

można dodać skórkę z cytryny

na posypkę

120 g mąki

100 g masła

100 g cukru

śliwkowe nadzienie

200 g powideł śliwkowych

szczypta cynamonu

szczypta zmielonego anyżu

Przechodzimy do przygotowania zaczynu. Mleko, cukier i drożdże mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn zaczął pracować. W międzyczasie rozpuszczamy masło.  Do miski wrzucamy mąkę, jajka i szczyptę soli, dodajemy masło i zaczyn. Mieszamy wszystko, na tyle długo, aby ciasto odchodziło od miski, ważne aby ciasto było mocno napowietrzone. Dlatego należy go dosyć długo mieszać ręcznie , bądź użyć do tego robota kuchennego. Po wymieszaniu ciasto odstawiamy przykryte ściereczką  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 h.

Twarogowe nadzienie robimy poprzez wymieszanie wszystkich składników, podobnie robimy z nadzieniem śliwkowym.

Posypka: rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy cukier, mąkę i mieszamy.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy placki około 25-03 minut. Ciasto drożdżowe dzielimy na trzy części. Placki forujemy ręcznie i kładziemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, możemy również do tego użyć okrągłej formy, następnie rozkładamy równomiernie nadzienie i posypujemy posypką. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych przepisów jak osie gniazda Walburgi Fójcikowej, tort czekoladowy pojedyńczy Walburgi Fójcikowej, a poza tym wizyty w browarze Radegast, czegoś o czeskim piwie, oraz mitów czeskiego piwa.

drożdżowe placki

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *