Utopence czyli czeskie marynowane špekáčky dla ludzi wielkiej kulinarnej odwagi

Topielce
0

Utopence czyli po prostu topielce poznał zapewne każdy bywalec czeskiej gospody. Ot taka tam przystawka  w formie serdelków w zalewie octowej spożywana głównie przy piwie. Wszyscy ją kojarzymy, nie każdy skosztował, wielu – prawdopodobnie zupełnie słusznie – się wahało. Utopence mają również prawdopodobnie tylu samo zwolenników co przeciwników. Jej autorem był młynarz i karczmarz Šamánek, który to nieszczęśnik  podczas naprawy koła młyńskiego się utopił. Nazwa niech nie będzie dla nas już tajemnicą. My dojrzewaliśmy do tego przepisu długo, bo utopence i ich wykonanie – mimo że banalne – wymaga późniejszej konsumpcji,  a do tego wielu śmiałków nie mieliśmy. Zresztą pewnie paru z was pamięta ten nieszczęsny serial Přístav i gospodę w której do nadejścia kucharki raczono jedynie tym ”delikatesem”. Kucharka jednak nadeszła, a utopence zniknęły z ekranu lada chwila.

Składniki na 3-4 porcje

750 ml wrzącej wody

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

300 ml octu

1 łyżka cukru

1 łyżka ziela angielskiego

12 mniejszych kiełbasek zwanych špekáčky (są to wieprzowo-wołowe kiełbaski z dodatkiem wędzonej słoniny), u nas można byłoby użyć kiełbasek śląskich.

2 białe cebule

5-7 papryczek chilli

2 listki laurowe

1-2 ząbki czosnku

Sól

Wrząca wodę wlewamy do większego garnka i dodajemy do niej sól, pieprz, cukier, cały pieprz, ziele angielskie, a następnie doprowadzamy ponownie do wrzątku i pozostawiamy na mały ogniu 10 minut. Cebule kroimy w krążki, natomiast czosnek na drobno. Kiełbaski nacinamy wzdłuż i do środka wkładamy krążki cebuli. Na dno słoika (słoiki na weki z gumką) układamy warstwę cebuli, następnie warstwę kiełbasek, potem kolejno znowu cebulę i papryczki chilli, w międzyczasie dorzucamy też liście laurowe i ziele angielski. Układamy aż do wykorzystania wszystkich składników. Na koniec zalewamy wszystko wcześniej przygotowaną gorącą wodą z przyprawami. Słoik zamykamy i odstawiamy na 5 dni (może być dłużej) w chłodne miejsce. Podajemy z chlebem i musztardą.

Z innych wpisów polecamy przepis na oryginalne czeskie buchtyBílá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonieValašské frgále czyli po naszemu drożdżowe plackilangošczyli tego nie można nie kojarzyć, oraz Vepřo-knedlo-zelo.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

 

Dodaj komentarz