Pěnový koláč s rebarborou czyli drugi rabarbarowy punkt na tegorocznej liście

Placek z rabarbarem

Pěnový koláč s rebarborou to drugi w tym roku przepis z wiosenno-letniej rabarbarowej listy. Dla miłośników tego warzywa to żadna przesada, choć powinni czuć się zadowoleni wszyscy. Pěnový koláč s rebarborou to bowiem kapitalna synteza tego kwaśnego warzywa ze słodką bezą i kruchym ciastem. Zaczynajmy więc….

Ciasto :

140 g masła

75 g cukru

1 żółtko

210 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło do wymazania formy

mąka do wysypania formy

Nadzienie :

3 łodygi rabarbaru

2 łyżki cukru lub miodu

100 ml wrzącej wody

1 łyżka skrobi kukurydzianej

80 g konfitury porzeczkowej

3 białka

100 g cukru pudru

Szczypta soli

Piekarnik nagrzewamy do 180 °C, formę tortową smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozwałkujemy i przekładamy do formy. Ciasto jednocześnie tak wykładamy, aby powstał rant. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Rabarbar kroimy na kosteczkę, posypujemy cukrem lub mieszamy z miodem. Później zalewamy wrzącą wodą, mieszamy ze skrobią kukurydzianą i 5 minut gotujemy, tak aby wszystko zgęstniało. Upieczony spód smarujemy porzeczkową konfiturą, na nią nałożymy rabarbar i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Gdy ciasto się piecze, białka i cukier i szczyptą solą ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy ubitą pianę na warstwę rabarbarową, zmniejszamy temperaturę 140 °C i pěnový koláč s rebarborou wkładamy jeszcze raz do piekarnika na 10-15 minut aż do zazłocenia się piany. Tak przygotowany Pěnový koláč s rebarborou wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Dobrou chuť

Z innych przepisów polecamy: Víno s rebarbory czyli słodkacz z odrobiną procentów, Litý kynutý koláč czyli ciasto drożdżowe sezonową porą, Polskie tropy Inwazji na Czechosłowację czyli z dziejów smutnej czeskiej ósemki, Marta Kubišová czyli dość smutna historia, Czyli takie rzeczy to tylko w Czechach.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz