Nakládany hermelín czyli dwa dni marynowania* i do piwa

Marynowany hermelin
0

Nakládany hermelín czyli kolejny przysmak z rodziny piwnych czeskich towarzyszy. Nas przekonał bardziej niż szanowne utopence, na myśl o których długo się wzdragaliśmy. Tu sam hermelin, czyli smaczny czeski odpowiednik pleśniowego camemberta, był nam w smak znacznie bardziej niż wieprzowo-wołowe kiełbaski ze słoniną ergo: špekáčky. Z mniej może istotnych różnic jeszcze  pozostaje czas, nakládaný hermelín wymaga raptem dwóch dni w słoiku z olejem, podczas gdy jego kolega utopenec pięciu. Takie tam, ale jeśli komuś jest śpieszno, i to może mieć swe znaczenie.

Niżej przepis na nakládaný hermelín dla dwóch osób:

2 hermeliny lub dwa inne sery tego samego typu(nie bądźmy ortodoksyjni, to nie kuchnia molekularna)

6-10 czerwonych papryczek chilli świeżych bądź suszonych lub gdy ich nie mamy 2 łyżeczki mielonej papryki chilli albo pieprzu cayenne

1 łyżeczka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich

1 łyżka słodkiej papryki

Szczypta soli

1 biała cebula pokrojona na krążki

1 ząbek czosnku drobno pokrojony

3 liście laurowe

500 ml oleju słonecznikowego

Ser kroimy w ósemki, tak aby smak zalewy dostał się jak najszybciej do środka sera. Przekładamy ser do miski i dodajemy papryczki chilli, tymianek, paprykę, pieprz i sól. Następnie dorzucamy cebulę, czosnek i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika i zalewamy olejem słonecznikowym. Marynujemy 2 dni*, po otwarciu można trzymać w lodówce kolejne 7 dni. Podajemy nakládaný hermelín z chlebem albo z topinkami(opieczony chleb na oleju) potartymi czosnkiem. Można do tego użyć oleju ze zlewy hermelinowej. Smakuje wyśmienicie.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołaczeMíša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecakevepřo-knedlo-zelolangoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.  

Photo © czechypopolsku.pl

* Wobec wielu komentarzy dotyczących długości marynowania, zamieszczamy tytuł książki z której przepis pochodzi. Česká a slovenská kuchařka. Ivana Veruzabovástrona 28. Jednocześnie nadmieniamy, że rzeczone 2 dni to absolutne minimum, a każdy kolejny dzień to dla marynowanego hermelina wartość dodana. My osobiście praktykujemy siedmiodniowy, bądź nawet dłuższy czas w zalewie.

Dodaj komentarz