Moka placičky czyli z kawą za pan brat razy trzy

Moka placičky
0

Moka placičky to wyrób cukierniczy ze szczególnym przeznaczeniem dla namiętnych kawoszy. Wśród trzech składowych, ciasta, kremu i polewy, każda ma związek z kawą. Trudno od tego smaku uciec, choć przecież większość z nas go bardzo lubi, więc wcale nie musimy. Ze wstępnych uwag, warto na Moka placičky, czy w zasadzie z ich konsumacją poczekać na kolejny dzień.

Składniki

ciasto

500 g mąki

½ paczki proszku do pieczenia

180 g cukru pudru

200 g masła

1 jajko

1 żółtko

1 łyżka mielonej kawy

tłuszcz na wysmarowanie blachy

krem

150 g masła

120 ml silnego naparu z kawy

1 łyżka mąki

polewa

150 g cukru pudru

1 łyżka silnego naparu z kawy

Do przesianej mąki dodajemy nakrojone w kostki masło, cukier puder, zmieloną kawę, jajko i żółtko, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o owalnym lub okrągłym kształcie. Tu też drobna uwaga by pamiętać, że liczba tych ciasteczek powinna być parzysta, bo będziemy je łączyć kremem. Wkładamy  je na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku. Odstawiamy do wystygnięcia i w międzyczasie przygotowujemy krem. Gotujemy wcześniej przygotowany wywar z łyżką mąki aż do momentu aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Bierzemy kolejno masło, cukier i ucieramy na puszystą masę, dodając powoli kawową masę. Tak przygotowanym kremem łączymy ze sobą dwa ciasteczka. Górną część zdobimy polewą, którą ucieramy z cukru i łyżki naparu z kawy. Tak przygotowane Moka placičky odczekują wspomniany dzień i są gotowe do spożycia.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołaczeMíša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, vepřo-knedlo-zelolangoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz