Máslové sušenky to przepis na miarę i możliwości współczesnych Świąt Bożego Narodzenia. Pośpiech bowiem wdarł się i do nich, a przecież wszyscy chcielibyśmy ocalić odrobinę tradycji. A że czerpiemy z półproduktów, gotowych ersatzów i wytworów jedenastolatka z dalekich Chin, niech máslové sušenky pozostaną sobą. Nie wymagają wiele zaangażowania i energii, więc ich przygotowanie połączy tradycję i współczesny pośpiech. A sam maślany smak z marmoladą oceńcie już sami. Dodajmy tylko, że Czesi w kategorii Vánoční cukroví takich ciastek mają dziesiątki, a ich liczbę ogranicza tylko wyobraźnia i chęci pani domu.
Składniki
500 g pszennej mąki
250 g cukru
½ opakowania proszku do pieczenia
150 g masła albo innego roślinnego tłuszczu
2 jajek
kilka łyżek mleka
otarta skórka z cytryny
laska wanilii/cukier waniliowy
mąka do podsypania
tłuszcz do wysmarowania blachy
marmolada
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło oraz jajka. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny, wanilię albo cukier waniliowy. Wrabiamy ciasto dodajemy w miarę potrzeby parę łyżek mleka. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki i foremkami do ciasta wycinamy ciastka w kształtach według uznania, pamiętając o ich parzystej liczbie. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C.Wykrojone máslové sušenky wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Na koniec pieczemy aż ciastka będą miały złotawą barwę. Tak upieczone máslové sušenky łączymy jeszcze ze swoją ulubioną marmoladą i gotowe. Może jeszcze odrobina cukru pudru.
Zapraszamy również do innych kulinarnych wpisów: Karamelové řezy czyli czary-mary z karmelu z czekoladą, Staročeský medovník czyli kawowa konkurencja dla karmelowej marlenky, Restaurace Severka i Dycky Most czyli czeski odpał na całego, Cafe.Bar.Letka czyli gdzie w Pradze jadać śniadania, Kulajda czyli czeska zupa grzybowa z bonusem, Pod Zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonały.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl