Karotkový dort paní řídící czyli nie każde ciasto stoi mąką

Karotkový dort
0

Karotkový dort paní řídící to wariacja ciasta marchewkowego zza naszej południowej granicy. Mamy takich tortów i nad Wisłą sporo. W tej konkretnie dominują orzechy i polewa czekoladowa, brakuje zaś mąki, której jest raptem 40 g, czyli tyle co nic. Nie jest to wszystko być może jakoś szczególnie nietuzinkowe, nam się wydał jednak Karotkový dort paní řídící wart pochylenia.

Składniki

350 g cukru

skórka i sok z jednej cytryny

8 żółtek

350 g startej marchwi

40 g mąki pszennej

200 g mielonych orzechów włoskich

150 g bułki tartej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka rumu

8 białek

masło i mąka do wysypania formy

Polewa

100 g czekolady

50 g masła

Na początku ucieramy żółtka z cukrem do postaci piany, dodajemy skórkę z otartej cytryny i sok z cytryny. Kolejno potem dorzucamy marchewkę, rum, cynamon i stopniowo mielone orzechy włoskie (w zasadzie może być też inny rodzaj orzechów), bułkę tartą i mąkę pszenną. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie delikatnie dodajemy ubite białka. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 220 °C, wkładamy ciasto do piekarnika i obniżamy temperaturę do 160°C i tak pieczemy ciasto ponad godzinę lub do suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta odkładamy je do wystygnięcia. W międzyczasie jeszcze przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy masło i czekoladę w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i polewamy ciasto – Karotkový dort paní řídící gotów do spożycia.

Dobrou chuť

Z innych kulinarno-piwnych tekstów polecamy Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonałyHospoda w Katowicach czyli czeska klasa ekonomicznaBrowar Radegast czyli blisko, z degustacją i w jeden dzieńMity czeskiego piwa czyli nie tak znowu doskonale, oraz Czeskie piwo czyli czeskie piwo.

Photo © czechypopolsku.pl

 

Dodaj komentarz