Karamelové řezy czyli czary-mary z karmelu z czekoladą

Karmelowe plasterki

Karamelové řezy to coś dla chcących więcej i niemających zbyt wiele czasu. Są niezwykle szybkie w przygotowaniu, więc jeśli komuś nie wadzi połączenie karmelu z czekoladowym ciastem, czas zakasać rękawy. Zresztą karmel z czekoladą nie powinny mieć zbyt wielu oponentów.

Składniki na karamelové řezy

2 szklanki mąki

3 jajka

200 g cukru

½ szklanki oleju

1 szklanka letniej wody

1 proszek do pieczenia (12g)

1 łyżka kakao

tłuszcz do wysmarowania blachy i mąka do posypania

biała czekolada

ciemna czekolada

Krem

250 g masła

1 puszka karmelu

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Następnie białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, dolewamy olej i letnią wodę, kolejno wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na końcu delikatnie dodajemy wcześniej ubite na sztywno białka. Tak przygotowane karamelové řezy przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C ok.45 minut albo do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Bierzemy miękkie masło, wlewamy do niego karmel i ucieramy na gładką masę. Do ozdoby karamelové řezy wymagają białej i ciemnej czekolady, które to rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Ciasto wkładamy jeszcze na 1 godzinę do lodówki, by krem stężał i móc je łatwiej kroić ciasto, a potem można już pałaszować.

Zapraszamy też do przeczytania: Restaurace Severka i Dycky Most czyli czeski odpał na całego, Kynutý jablečný koláč czyli taka trochę drożdżówka z jabłkami, Karotkový dort paní řídící czyli nie każde ciasto stoi mąką,   Nakládaný hermelín czyli dwa dni marynowania* i do piwa, Brňenský řízek czyli stary kumpel polskiego schabowego, oraz Kulajda czyli czeska zupa grzybowa z bonusem.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

 

Dodaj komentarz