Kapucinský štrúdl czyli rolada nie tylko mięsem stoi

Czeska rolada drożdżowa
0

Kapucinský štrúdl to kolejna pozycja z bardzo mocnej reprezentacji „ czeskich drożdżowych”. Prochu nie wymyślamy, były czeskie buchty, kynutý jablečný koláč, luhačovické převalované šátečky, hanácké kokrháče, był borůvkový a švestkový koláč, buďáky. Czasem było podobnie, często inaczej, niemal zawsze bardzo smacznie. Tym razem wyszło w formie rolady.

Składniki

Zaczyn

21 g drożdży

1 łyżka cukru

100 ml letniego mleka

Ciasto

280 g mąki

140 g masła

1 żółtko

2 jajka

szczypta soli

mąka do podsypania ciasta

Nadzienie

3 gruszki

150 g konfitury morelowej

70 g suszonej żurawiny

1 łyżeczka cynamonu

100 g mielonych orzechów albo migdałów

5 łyżek rumu

Kruszonka

25 g masła

50 g cukru

50 g mąki

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże rozdrabniamy, dodajemy do letniego mleka wraz z łyżką cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Mąkę przesiewamy, następnie wrzucamy do niej pokrojone na drobno masło, dodajemy jajko i żółtko, solimy, wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Posypujemy mąką i zakryte odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Następnie gruszki obieramy, wycinamy gniazda i kroimy na kosteczkę. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką stole roboczym, aby miało kształt prostokąta o grubości 5 mm. Tak przygotowane ciasto smarujemy konfiturą morelową, pamiętając aby zostawić około 1 cm od brzegu powierzchni bez konfitury. Kapucinský štrúdl posypujemy gruszką, orzechami albo migdałami, pokropimy rumem, dorzucimy żurawinę i posypiemy cynamonem. Nadajemy ciastu kształt rolady, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Pieczemy około 30 minut. Następnie wyciągamy i czekamy aż kapucinský štrúdl wystygnie.

A z innych tematycznie wpisów zapraszamy do przeczytania: Restaurace Severka i Dycky Most czyli czeski odpał na całego, Praha-Holešovice czyli mało świątecznie ze świata stołecznych bezdomnych, Miód albo jak chciałam się bzykać z Tomaszem Schimscheinerem czyli Tomáš Svoboda namieszał, Czeska kinowa jesień czyli nie tak źle w tym roku.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz