Hruškový koláč czyli czeski reprezentant szkoły ciasta francuskiego

Gruszkowy kołacz
0

Hruškový koláč biorąc pod uwagę sławne kremrole, to w czeskiej kuchni zdecydowanie mniej sławny reprezentant nurtu ciasta francuskiego. Nie każdy za francuskim przepada, my nie należymy do jego admiratorów. Kremrole w wydaniu supermarketowym to też nic specjalnego, choć zrobione w domowych warunkach urzeka niemal wszystkich. Czy hruškový koláč jednak należy do tego samego grona oceniajcie sami.

Składniki:

3 gruszki

300 g ciasta francuskiego

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

mąka do podsypania

jajko na potarcie ciasta

krem

3 jajka

150 g cukru

60 g mąki

150 ml gorącego mleka

1 laska wanilii

125 ml śmietany 36%

Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy do momentu utworzenia się piany, następnie delikatnie dodajemy mąkę. Zalewamy to wszystko gorącym mlekiem, wrzucamy laskę wanilii i ucieramy w kąpieli wodnej (stawiamy garnek z wodą na ogniu i nakładamy na garnek miskę lub inny mniejszy garnek z masą żółtkową) około 30 minut. Po tym czasie krem odstawiamy i ubijamy białka , a następnie śmietanę na sztywno. Do ostudzonego kremu dodajemy kolejno białka i ubitą śmietanę.

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda i kroimy bardzo cienko. Bierzemy ciasto francuskie i wykładamy na podsypaną mąką powierzchnię roboczą. Ciasto rozwałkowujemy, aby miało 3-5 mm. Przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.  Nastawiamy piekarnik na 180° C. Na ciasto wykładamy wcześniej przygotowany krem pamiętając, aby zostawić na obrzeżach 2 cm ciasta, które zagniemy środka, by zapobiec wypłynięciu kremu. Na krem układamy cienko pokrojone gruszki, posypujemy je cukrem i cynamonem, a ranty ciasta smarujemy jajkiem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 minut, pamiętając, by ciasto nie przypaliło się od spodu. Po wyciągnięciu z piekarnika hruškový koláč odkładamy do wystygnięcia.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do przeczytania : Browar Ossegg czyli dwunastka w wymarzonej cenie i konfiguracji, Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal niemal doskonały, Utopence czyli czeskie marynowane špekáčky dla ludzi wielkiej kulinarnej odwagi, Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadaćLangosz czyli tego nie można nie kojarzyć.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz