Hřibjanka czyli kartoflanka za pár kaček w morawskim narzeczu

Morawska kartoflanka

Dziś Hřibjanka, jedna z odmian bramboračky czy jak kto woli kartoflanki z Moraw. Pewnie każda z gospodyń słowackich, czy śląskich ze stażem dorzuci tu swój  przepis- dzisiaj jednak niech będzie przepis stamtąd. Jak na późnojesienną porę hřibjanka pasuje przez swoją treściwość idealnie.

Hřibjanka wymaga:

200 g ziemniaków

200 g świeżych grzybów bądź 20 g suszonych (te należy wcześniej namoczyć w wodzie)

1,5 litra wody

200 ml mleka

2 jajka

masło

koperek

ocet

pieprz sól

Cebulę na drobno siekamy i wrzucamy do rozpuszczonego masła robiąc zasmażkę. Do tak przygotowanej zasmażki dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Podobnie jak grzyby, równocześnie kroimy w kostkę  też ziemniaki. Dorzucamy je do wody i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż do momentu, aż ziemniaki i grzyby zmiękną. Następnie do 200 ml mleka wbijamy dwa jajka i je rozkłócamy. Tak przygotowane wcześniej mleko wlewamy do zupy i dokładanie mieszamy. Dla smaku możemy jeszcze dodać odrobinę octu. Tak przygotowana hřibjanka ze świeżym koperkiem nadaje się już do podania.

Dobrou chuť

Dla chętnych inne kulinarne przepisy i recenzje: Winiarnia u Czecha czyli mocny lokal na mocną czwórkę, Český guláš a obyčejný český domácí knedlík czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem, Restaurace Severka i Dycky Most czyli czeski odpał na całego, Buchty s jablky, medem a ořechy czyli jesienna wersja ukochanego czeskiego klasyka, Císařský trhanec czyli bez zbędnych komplikacji na śniadaniowym stole.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz