Česká vánoční bonboniéra czyli subiektywny wybór świątecznych pralin też dla bezglutenowych

Czeskie Bożonarodzeniowe pralinki

Česká vánoční bonboniéra to nasz prywatny wybór spośród wielu czeskich Bożonarodzeniowych przysmaków. Piekarnik tym razem omijamy szerokim łukiem, a skupiamy na tych kilku składnikach i ręcznej robocie. Efekt zaskakuje estetyką i smakiem, jest niezłym wyborem dla korzystających z diety bezglutenowej, a w dodatku kosztuje niewiele czasu. Jednocześnie stanowi świetną alternatywę dla Vánočního cukroví. Nasza Česká vánoční bonboniéra to wybór pięciu pralinek, w których figuruje głównie czekolada, kakao, garść bakalii, trochę alkoholu plus to co pod ręką: masło, jajko czy śmietana. Niezależnie jednak od pozornie małego bogactwa składników, końcowy efekt miło zaskakuje. Podsumowując więc nasza subiektywnie dobrana Česká vánoční bonboniéra to: Čokoládové kuličky, Kokosové kuličky, Šlehačkové kuličky, Mandlové hrudky horké, oraz Mandlové hrudky mlečné -według nas całkiem mocny Bożonarodzeniowy delikates.

Čokoládové kuličky

100 g startej czekolady do gotowania

30 g kakao

30 g cukru pudru

80 g mielonych orzechów albo migdałów

1 białko

3 łyżeczki rumu

Do obtoczenia kulek

1 łyżka startej czekolady (co najmniej 75% zawartości kakao)

1 łyżka mielonych orzechów lub migdałów

Nadzienie

1 łyżka miękkiego masła

1 ugotowane żółtko

3 łyżeczki rumu

1 łyżeczka cukru

Czekoladę, kakao, cukier puder, orzechy lub migdały, białko i rum mieszamy dokładnie. Wszystkie składniki nadzienia również mieszamy.  Następnie rozdzielamy zmieszane składniki na kulki w małe placuszki i nakładamy na nie nadzienie. Delikatnie zamykamy i tworzymy z nich kuleczki, które obtaczamy w czekoladzie z orzechami lub migdałami.

Kokosové kuličky

200 g wiórków kokosowych

100 ml mleka skondensowanego lub śmietany

100 g migdałów

kokos na obtoczenie

Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem skondensowanym i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie migdały zalewamy gorącą wodą, chwilę trzymamy, a następnie obieramy ze skórki. Po wyciągnięciu masy kokosowej z lodówki tworzymy z niej kulki. Do każdej kulki wkładamy po migdale. Tak przygotowane obtaczamy jeszcze w wiórkach kokosowych.

Šlehačkové kuličky

250 śmietany kremówki

300 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu aż do połączenia. Po ostudzeniu gęsty krem włożymy do zamrażalki, aby stwardniał. Po wyciagnięciu tworzy on kuleczki, które możemy obtoczyć w orzechach.

Mandlové hrudky horké

100 g czekolady do gotowania

30 g masła

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka cukru pudru

100 g zmielonych grubo migdałów

2 łyżki likieru Amaretto, rumu lub innego likieru

Czekoladę, masło, kakao, cukier puder rozpuszczamy w wodnej kąpieli, a następnie dodajemy migdały i likier. Przy pomocy łyżeczki tworzymy małe kopczyki i wykładamy na papier, oraz zostawiamy do wystygnięcia.

Mandlové hrudky mlečné

100 g mlecznej czekolady

20 g masła

100 g płatków migdałowych

2 łyżki likieru Amaretto, rumu lub innego likieru

Czekoladę, masło rozpuszczamy w wodnej kąpieli, a następnie dodajemy migdały i likier .Przy pomocy łyżeczki tworzymy małe kopczyki i wykładamy na papier, oraz zostawiamy do wystygnięcia.

Dobrou chuť

Z innych niekoniecznie Bożonarodzeniowych przepisów polecamy: Pardubické perníčky czyli kolejna ze słodkich świątecznych propozycji, Máslové sušenky czyli świąteczne czeskie kruche ciasteczka, Vosí hnízda alias včelí úly czyli w każdym razie od owadów, Vanilkové rohlíčky czyli świątecznie i poświątecznie dla tych bez postanowień noworocznych, Kapr na modro czyli krótko i na temat.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz