Česká vánoční bonboniéra to nasz prywatny wybór spośród wielu czeskich Bożonarodzeniowych przysmaków. Piekarnik tym razem omijamy szerokim łukiem, a skupiamy na tych kilku składnikach i ręcznej robocie. Efekt zaskakuje estetyką i smakiem, jest niezłym wyborem dla korzystających z diety bezglutenowej, a w dodatku kosztuje niewiele czasu. Jednocześnie stanowi świetną alternatywę dla Vánočního cukroví. Nasza Česká vánoční bonboniéra to wybór pięciu pralinek, w których figuruje głównie czekolada, kakao, garść bakalii, trochę alkoholu plus to co pod ręką: masło, jajko czy śmietana. Niezależnie jednak od pozornie małego bogactwa składników, końcowy efekt miło zaskakuje. Podsumowując więc nasza subiektywnie dobrana Česká vánoční bonboniéra to: Čokoládové kuličky, Kokosové kuličky, Šlehačkové kuličky, Mandlové hrudky horké, oraz Mandlové hrudky mlečné -według nas całkiem mocny Bożonarodzeniowy delikates.
Čokoládové kuličky
100 g startej czekolady do gotowania
30 g kakao
30 g cukru pudru
80 g mielonych orzechów albo migdałów
1 białko
3 łyżeczki rumu
Do obtoczenia kulek
1 łyżka startej czekolady (co najmniej 75% zawartości kakao)
1 łyżka mielonych orzechów lub migdałów
Nadzienie
1 łyżka miękkiego masła
1 ugotowane żółtko
3 łyżeczki rumu
1 łyżeczka cukru
Czekoladę, kakao, cukier puder, orzechy lub migdały, białko i rum mieszamy dokładnie. Wszystkie składniki nadzienia również mieszamy. Następnie rozdzielamy zmieszane składniki na kulki w małe placuszki i nakładamy na nie nadzienie. Delikatnie zamykamy i tworzymy z nich kuleczki, które obtaczamy w czekoladzie z orzechami lub migdałami.
Kokosové kuličky
200 g wiórków kokosowych
100 ml mleka skondensowanego lub śmietany
100 g migdałów
kokos na obtoczenie
Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem skondensowanym i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie migdały zalewamy gorącą wodą, chwilę trzymamy, a następnie obieramy ze skórki. Po wyciągnięciu masy kokosowej z lodówki tworzymy z niej kulki. Do każdej kulki wkładamy po migdale. Tak przygotowane obtaczamy jeszcze w wiórkach kokosowych.
Šlehačkové kuličky
250 śmietany kremówki
300 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu aż do połączenia. Po ostudzeniu gęsty krem włożymy do zamrażalki, aby stwardniał. Po wyciagnięciu tworzy on kuleczki, które możemy obtoczyć w orzechach.
Mandlové hrudky horké
100 g czekolady do gotowania
30 g masła
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cukru pudru
100 g zmielonych grubo migdałów
2 łyżki likieru Amaretto, rumu lub innego likieru
Czekoladę, masło, kakao, cukier puder rozpuszczamy w wodnej kąpieli, a następnie dodajemy migdały i likier. Przy pomocy łyżeczki tworzymy małe kopczyki i wykładamy na papier, oraz zostawiamy do wystygnięcia.
Mandlové hrudky mlečné
100 g mlecznej czekolady
20 g masła
100 g płatków migdałowych
2 łyżki likieru Amaretto, rumu lub innego likieru
Czekoladę, masło rozpuszczamy w wodnej kąpieli, a następnie dodajemy migdały i likier .Przy pomocy łyżeczki tworzymy małe kopczyki i wykładamy na papier, oraz zostawiamy do wystygnięcia.
Dobrou chuť
Z innych niekoniecznie Bożonarodzeniowych przepisów polecamy: Pardubické perníčky czyli kolejna ze słodkich świątecznych propozycji, Máslové sušenky czyli świąteczne czeskie kruche ciasteczka, Vosí hnízda alias včelí úly czyli w każdym razie od owadów, Vanilkové rohlíčky czyli świątecznie i poświątecznie dla tych bez postanowień noworocznych, Kapr na modro czyli krótko i na temat.
Photo © czechypopolsku.pl