Černý mandlový dort czyli jeden z naszych kilku przedświątecznych typów

Czarny tort orzechowy

Černý mandlový dort wbrew nazwie tak czarny w finale się nie okazał. Zaskoczył jeszcze jednym – mianowicie ilość składników z czeskiego oryginału znowu wymagała sporej korekty. Konkretnie rozchodzi się o składniki do kremu i polewy, które wymagają podwojenia. JednakČerný mandlový dort nie jest tu wyjątkiem, bo podobna przygoda trafiała się nam choćby w przypadku větrníka. Tort w oryginale ma mniejszą ilość składników. Dlatego w przepisie tu podanym, składniki zostały w kremie i polewie podwojone. A czego konkretnie potrzebujemy?

Ciasto wymaga:

250 g cukru

70 g startej czekolady (rodzaj zależności od upodobania, gorzka jest jednak lepsza, bo jest sporo w cieście cukru)

10 jajek (8 żółtka i białka osobno)

starta skórka z połowy cytryny

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonej ziela angielskiego

½ łyżeczki mielonych goździków

280 g mielonych migdałów

2 białka

2 łyżki mąki

masło na wysmarowanie blaszki

Do kremu potrzebujemy:

360 ml śmietany kremówki

2 jajka

4 żółtka

80 g mielonych migdałów

160 g miodu

2 łyżeczki skórki ze startej cytryny

Do polewy:

200 g gorzkiej czekolady

250 ml śmietany kremówki

Przygotowujemy formę co najmniej o średnicy 23 cm, bo ciasto jest duże. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

W misce ubijamy cukier z czekoladą, 8 żółtkami, 2 jajkami, skórką cytrynową i przyprawami około 5 minut, aż powstanie piana. Następnie dodajemy zmielone migdały i mieszamy to jeszcze dodatkowych 5 minut. Równolegle 10 białek ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka mieszamy z dwoma łyżkami mąki i kolejno delikatnie mieszamy, oraz przekładamy do formy na ciasto. Pieczemy około 30 minut (proponuję jednak dłużej i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche). Po upieczeniu Černý mandlový dort wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Na krem przygotowujemy śmietanę kremówkę, którą gotujemy w garnku doprowadzając ją do wrzenia. Pozostałe składniki mieszamy osobno w misce, do której przelewamy gorącą śmietanę. Mieszamy i ponownie przelewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia kremu (krem może wydawać się dość rzadki, ale po wystygnięciu na tyle zgęstnieje, że bez problemu będzie można go rozsmarować na cieście). Ciasto przekrawamy wzdłuż dwukrotnie i po wystudzeniu kremu smarujemy blaty ciasta. Na polewę rozpuszczamy czekoladę w śmietanie kremówce. Gdy trochę przestygnie, polewamy nim Černý mandlový dort.

Dobrou chuť

Z innych przepisów polecamy: Buchty s jablky, medem a ořechy czyli jesienna wersja ukochanego czeskiego klasyka, Litý kynutý koláč czyli ciasto drożdżowe sezonową porą, Polskie tropy Inwazji na Czechosłowację czyli z dziejów smutnej czeskiej ósemki, Sarenki Tomáša Svobody czyli pod krakowskim ratuszem gorąco, Salto w tył Teatru Ludowego czyli wybieramy się do Nowej Huty, Czech namiotową porą czyli uwag kilka polskiego ćwirka.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz