Buchty s jablky, medem a ořechy czyli jesienna wersja ukochanego czeskiego klasyka

Buchty z jabłkami

Buchty s jablky, medem a orechy czyli kolejna wersja drożdżowego fenomenu. Łączy jesienne składniki ergo:  jabłka, mak i orzechy, a  potem już nowości brak. To jednak nie powinno nas zniechęcać, bo połączenie mimo dania pierwszeństwa przez niżej podpisanego tym klasycznym buchtam z powidłami, nie jest takie złe.

Czego potrzebujemy:

500 g mąki

Sól

2 łyżki smalcu (oleju)

30 g drożdży

3 jajka

Około 250 ml mleka

Tłuszcz do posmarowania bucht i formy do pieczenia

Cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Nadzienie

400 g słodkich jabłek

2 łyżki miodu

2 łyżki posiekanych orzechów

Na początku przygotowujemy zaczyn. Do małej ilości letniego mleka dodajemy łyżkę cukru i rozdrobnione drożdże. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozgrzany tłuszcz, żółtka i sól. Następnie dodajemy letnie mleko, wyrośnięte drożdże, by wyrobić jednolite ciasto. Po wyrobieniu ciasta posypujemy je mąką, przykrawamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Czekamy aż jabłka puszczą sok, oraz mieszamy je z miodem i posiekanymi orzechami. Po upływie godziny ciasto rozwałkujemy na placek o grubości 1 cm i wycinamy kwadraty o bokach 8×8 cm. Z tak przygotowanego ciasta, formujemy buchty pamiętając, aby je dobrze złączyć. Formę smarujemy tłuszczem i układamy kolejno buchty, każdą smarując z osobna tłuszczem (rozpuszczone masło jest najlepsze).Tak przygotowane buchty  odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, jednocześnie nastawiając piekarnik na 160°C. Jak buchty w piekarniku trochę podrosną, można podwyższyć temperaturę piekarnika o 20°C. Pieczemy do złotego koloru, a po ostudzeniu buchty już tylko posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Dobrou chuť

Z innych przepisów polecamy: Pěnový koláč s rebarborou czyli drugi rabarbarowy punkt na tegorocznej liście, Slovácká kyselica czyli mistrz w klasie eintopf, Císařský trhanec czyli bez zbędnych komplikacji na śniadaniowym stoleLitý kynutý koláč czyli ciasto drożdżowe sezonową porąPolskie tropy Inwazji na Czechosłowację czyli z dziejów smutnej czeskiej ósemkiMarta Kubišová czyli dość smutna historia.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz