Tyčky a koláčky czyli parę świątecznych przepisów z przeznaczeniem do brydża.

Parmazánové tyčky

To jeszcze nie będzie żaden właściwy świąteczny przepis. Uczciwie rzecz ujmując, mimo źródła pochodzenia sprawia nawet wrażenie czegoś do stolika brydżowego. Jednocześnie ponieważ pozycje są trzy(Slané mandlové koláčky, Slané škvarkové tyčky, Parmazánové tyčky) prlowskie paluszki przegrywają z kretesem.

Slané mandlové koláčky
150 g mąki
150 g sera
150 g masła
sól
1 jajko do potarcia
do posypania
słodka papryka
kminek
50 g migdałów w płatkach
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Mąkę mieszamy ze startym serem, masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto.Odkładamy do lodówki, żeby ciasto odpoczęło, następnie wykrawamy okrągłe ciasteczka, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy słodką papryką, kminkiem, startym serem i płatkami migdałowymi. W nagrzanym do 180 C piekarniku pieczemy do złotego koloru.

Slané škvarkové tyčky
300 g mąki krupczatki
120 g skwarek
100 g tartego sera
2 jajka
2 łyżki białego wina lub wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
kminek
1 jajko do potarcia
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy wodę lub wino, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.

Parmazánové tyčky
150 g mąki
140 tartego parmezanu
łyżkę słodkiej śmietany lub mleka
szczypta mielonej papryki
1 jajko do potarcia
kminek do posypania
tłuszcz do wysmarowania blaszki

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski, pocieramy jajkiem, obsypujemy solą i kminkiem i pieczemy na żółty kolor.

Dobrou chuť

Z innych wpisów polecamy: Kontrabáš czyli Wałachowie w obronie gryki, Czech namiotową porą czyli uwag kilka polskiego ćwirka, Czyli o tym że w Polsce nie ma lesbijek, Česnečka czyli czeski klasyk z przeznaczeniem na zimowe przeziębienie, 70 lat Miroslava Donutila czyli samopal vzor 24 w natarciu.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz