Šunkofleky
Cóż można powiedzieć o šunkoflekach ponadto, że jest to pierwsze czeskie danie z naszej blogowej listy do którego już raczej więcej nie wrócimy. Ponieważ jednak niezbadane są wyroki Boskie, ludzki kulinarny gust nie zna granic masochizmu, a kubki smakowe mogą w kocu cierpieć na odrobinę niepoczytalności, niniejszym pozwalamy Wam pocierpieć i podajemy jednak przepis. Ludzie dają się ukrzyżować na Filipinach, więc gdzie tam takie małe miki jak šunkofleky. Można też pozachwycać się pomidorkami koktajlowymi i tymi paroma liśćmi szpinaku z przyłączonego zdjęcia. W zasadzie tak sobie myślimy, że nawet gałązki na których wiszą te pomidorki są smaczniejsze niż owo czeskie kulinarne ustrojstwo. Chociaż jak świat światem, i to danie pewnie znajdzie swoich admiratorów.
Na makaron potrzebujemy
320 g mąki
3 jajka
3 skorupki wody
Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy na środku dołek, do niego dajemy wszystkie jajka, dodajemy wody i wyrabiamy ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję. Ciasto rozwałkujemy na płat o grubości 2cm, które kroimy w paski o szerokości 2 cm. Paski nakładamy na siebie tniemy na kwadraciki. Tak przygotowany makaron odstawiamy do wysuszenia. Oczywiście możemy użyć makaronu kupnego, przeznaczonego do robienia łazanek.
Przechodzimy teraz do dania głównego
400 g makaronu (może być też trochę więcej)
2 ząbki czosnku
100 ml śmietany min. 30%
200 ml mleka
4 jajka
250 g wędzonego mięsa (może być równie dobrze szynka, ogonówka)
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy
Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC
Ugotowany makaron mieszamy z pokrojony na kostkę wędzonym mięsem, oraz pietruszką/ Żeby zapiekanka była lepsza, należy mieszać jeszcze ciepły makaron. Następnie mieszamy śmietanę , mleko i jajka, dodajemy do tego pieprz i sól. Następnie zalewamy masę makaronową i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy zapiekankę makaronową. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Możemy również posypać makaron żółtym serem. Doda to na pewno smaku.
Dobrou chuť
Niżej za to czeskie pewniaki, które smakują każdemu czyli czeskie buchty, zupa czosnkowa, czy oryginalne ciasto z majonezem.
Dorzucam jeszcze dla zainteresowanych recenzję czeskiej hospody w Katowicach.
Dla lubiących czeską literaturę, jeszcze ktoś kto pisze o sporcie jak nikt inny, czyli Ota Pavel.
Photo © czechypopolsku.pl