Ciasto z majonezem czy może czy Ci Czesi powariowali?
Pražský kolač czyli po prostu praski placek
A więc mamy ciasto znad Wełtawy, jest drożdżowe, z kremem na bazie budyniu. Do tego momentu jest w miarę normalnie. Ale te świry dodały do tego majonez celem nadania elastyczności. Odlot i efekt liberalizacji narkotyków, czy może jednak niezły pomysł ? Przepis został zaczerpnięty z książki Velká kucařka Čech a Moravy Roman Vaněk & Jana Vaňková
Co potrzebujemy
Ciasto
250 g mąki
75 g letniego mleka
15 g świeżych drożdży
1 jajko plus 1 na posmarowanie ciasta
125 g majonezu
3 g soli
Krem
350 ml mleka
50 g waniliowego budyniu
70 g cukru
1 łyżeczka waniliowego cukru
85 g miękkiego masła
50 ml śmietany minimum 31%
Posypka
30 g masła
30 g mąki
30 g cukru
szczypta cynamonu
Co robimy
Wsypujemy mąkę do miski, robimy dołek, wlewamy do niego 2/3 mleka i rozkruszamy drożdże, a następnie powoli mieszamy to z mąką, tak aby powstała jednolita masa, posypujemy następnie odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie robimy krem. Do ½ mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy, mleko gotujemy do wrzenia, dodajemy budyń rozrobiony w drugiej połowie mleka i robimy masę budyniową. Po zagotowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Po 30 minutach dodajemy resztę składników do ciasta, czyli mleko, roztrzepane jajko, cukier, majonez, sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać mąki. Z tak uzyskanej ciasta robimy mały bocheneczek i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolicę, robimy z niego placek o średnicy ok. 20 cm i wysokości 2-3 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posypką (składniki na posypkę wszystkie mieszamy). Przekładamy na blachę posmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. I kolejny raz już ostatni odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160°C. Po 20 minutach wsadzamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, albo do zarumienienia. Po upieczeniu ciasto należy schłodzić. Do kremu budyniowego należy dodać ubitą na sztywno śmietanę. Należy robić to powoli, aby krem miał delikatną konsystencję. Po wystudzeniu ciasta dzielimy go na pół. Na dolnej części dajemy krem, używając do tego rękawa cukierniczego i przykrywamy drugim kawałkiem. I w zasadzie to wszystko.
Z innych przepisów polecamy również smażony ser z domowym sosem(smažený sýr s domácí omáčkou), vepřé-knedlo-zelo, kruche ciasteczka po czesku czyli linecké cukroví. Poza przepisami jeszcze coś o czeskim piwie w ogóle, oraz mity czeskiego piwa.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl
Comments
Skąd bierzecie te przepisy? Prazsky kolac z majonezem – pierwszy raz słyszę, sprawdziłam czeskie blogi kulinarne, o majonezie nikt nie wspomina. Jest tylko jogurt naturalny.