Mrkváčky czyli bomba karotenowa na słodko

Marchewkowe drożdżówki

Nasze mrkváčky to dość sprawny pomysł na drożdżowe ciasteczka z odrobiną zdrowia. Zdrowie to tutaj oczywiście marchewka z grubo mielonym pieprzem. Myślimy jednak, że nawet moczone w rumie rodzynki nie uchybią ich ogólnemu wizerunkowi.

Zaczyn:

125 ml letniego mleka

1 łyżka cukru

21 g drożdży

Ciasto

szczypta soli

250 g mąki

1 łyżka cukru

1 żółtko

100 g rozpuszczonego masła

cukier puder

Nadzienie

2 marchewki (średnie)

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu

80 g rodzynek

Na początku rozdrabniamy drożdże, dolewamy letnie mleko i dodajemy łyżkę  cukru. Dalej odstawiamy na 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy mąkę, którą przesiewamy, dodajemy cukier, sól, żółtko, połowę rozpuszczonego masła, zaczyn, a następnie wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W  tym też czasie obieramy marchewkę,  ścieramy na tarce, rozpuszczamy masło, wrzucamy tam marchewkę i dusimy ma małym ogniu. Potem dodajemy jeszcze dwie łyżki miodu, pieprz oraz rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia. Nastawiamy piekarnik na 160°C. Z wyrośniętego ciasta przygotowujemy małe kołacze, w środku robimy dołek i nakładamy przygotowaną wcześniej marchewkę. Smarujemy boki ciasta pozostałym masłem. Tak przygotowane mrkváčky wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu mrkváčky już tylko posypujemy cukrem pudrem.

Dobrou chuť

Z innych wpisów proponujemy:  Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Rumfordská polévka czyli gdzieś nieopodal naszego krupniku i grochówki, Bábovka poválečná s pudinkovým práškem czyli w święta bez doktoratów, Winiarnia u Czecha czyli mocny lokal na mocną czwórkę, Czeska pivo i knedliki czyli hucpa pod czeską banderą, Česnečka czyli czeski klasyk z przeznaczeniem na zimowe przeziębienie.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz