Nasz przepis na Jemné bratislavské keksy pochodzi prosto z Bratysławy. Ponieważ jednak sięga czasów międzywojnia, przyjmujemy że jest ”czeski”, czy też ”czeskosłowacki”, co wpisuje się w profil naszego bloga. Są też Jemné bratislavské keksy dość szybkie i tanie, więc śmiało mogą wam w któryś z najbliższych weekendów wyrównać cukier po tłustoczwartkowych skokach.
Składniki :
250 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
120 g cukru pudru
80 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
Mąka do podsypania i tłuszcz do wymazania blachy
Gdy idzie o ozdobę zaś, Jemné bratislavské keksy ozdabiamy według uznania czekoladą, lukrem i gruboziarnistym cukrem.
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną bądź kukurydzianą, miękkie masło i rozmącone jajka. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Podsypujemy mąką, a następnie wykrawamy różne wzory w zależności od potrzeb. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170°C. Tak wykrojone Jemné bratislavské keksy przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy do złotego koloru. Po wystudzeniu polewamy jeszcze lukrem, rozpuszczoną czekoladą. Możemy połączyć też ciasteczka ulubioną konfiturą. Wszystko gotowe za pół godziny
Dobrou chuť
Z innych przepisów polecamy: Vanilkové rohlíčky czyli świątecznie i poświątecznie dla tych bez postanowień noworocznych, Vosí hnízda alias včelí úly czyli w każdym razie od owadów, Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, Vdolky czyli słowacka i czeska wariacja tego samego pączkowego tematu, Chlebíčky i pomazánka razy pięć czyli w stylu retro sylwestrową porą.
Photo © czechypopolsku.pl