Jemné bratislavské keksy czyli czechosłowacki smakołyk w niespełna pół godziny

Delikatne bratysławskie ciasteczka

Nasz przepis na Jemné bratislavské keksy pochodzi prosto z Bratysławy. Ponieważ jednak sięga czasów międzywojnia, przyjmujemy że jest ”czeski”, czy też ”czeskosłowacki”, co wpisuje się w profil naszego bloga. Są też Jemné bratislavské keksy dość szybkie i tanie, więc śmiało mogą wam w któryś z najbliższych weekendów wyrównać cukier po tłustoczwartkowych skokach.

Składniki :

250 g mąki

50 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

120 g cukru pudru

80 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka  

Mąka do podsypania i tłuszcz do wymazania blachy

Gdy idzie o ozdobę zaś, Jemné bratislavské keksy ozdabiamy według uznania czekoladą, lukrem i gruboziarnistym cukrem.

Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną bądź kukurydzianą, miękkie masło i rozmącone jajka. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto. Podsypujemy mąką, a następnie wykrawamy różne wzory w zależności od potrzeb. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170°C. Tak wykrojone Jemné bratislavské keksy przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy do złotego koloru. Po wystudzeniu polewamy jeszcze lukrem, rozpuszczoną czekoladą. Możemy połączyć też ciasteczka ulubioną konfiturą. Wszystko gotowe za pół godziny

Dobrou chuť

Z innych przepisów polecamy: Vanilkové rohlíčky czyli świątecznie i poświątecznie dla tych bez postanowień noworocznych,  Vosí hnízda alias včelí úly czyli w każdym razie od owadów,  Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, Vdolky czyli słowacka i czeska wariacja tego samego pączkowego tematu, Chlebíčky i pomazánka razy pięć czyli w stylu retro sylwestrową porą.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz