Mrkvová polévka s rýží czyli poczciwie i zdrowo w dwadzieścia minut

Mrkvová polévka s rýží
0

Mrkvová polévka s rýží to zupa pożywna, prosta i zdrowa, a na dodatek do upichcenia w dwadzieścia minut. Będzie też wzbogacała nasz czeski jadłospis o zupę co tak oczywiste nie jest. Wychodząc bowiem z prostych doświadczeń knajpianych wynika, że česnečka i vývar kończą listę czeskich zup. Szczęśliwie jest ich więcej, a Mrkvová polévka s rýží rozpocznie pewnie jakiś nasz cykl „zupowy”.

Czego potrzebujemy:
150 g ryżu
2 marchewki
1 cebula
6 łyżek masła (można zastąpić olejem roślinnym i będzie zupa wegańska)
2 ząbki czosnku
1 litr wody ( można dodać więcej i wtedy zupa traci na gęstości)
pietruszka
sól
Marchewkę obierzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroimy, ząbki czosnku przeciśniemy przez praskę. W garnku rozpuścimy masło lub rozgrzejemy olej, wrzucimy cebulę i dusimy, aż cebula będzie zyska złoty kolor. Następnie dodajemy startą marchewkę, czosnek, sól i to wszystko zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu prze około 10 minut. Następnie wrzucamy ryż i zostawiamy na ogniu aż do momentu, gdy ryż będzie miękki. Po ugotowaniu zupę przelewamy do talerza i posypujemy pokrojoną zieloną pietruszką. Tak podana Mrkvová polévka s rýží pewnie nie będzie dobrym zamiennikiem dla niedzielnego polskiego rosołu, choć walory zdrowotne, dość poczciwy smak i czas przygotowania, mogą do niej w tygodniu przekonać niejedną zagonioną gospodynię.

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołaczeMíša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, vepřo-knedlo-zelolangoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz