Bilá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie

biała zupa czosnkowa
2

Bilá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie

Muszę się przyznać do tego, że bilá česnečka czy inaczej biała zupa czosnkowa do tej pory nie gościła na naszym polskim stole i to był poważny błąd. Jak większość z nas znaliśmy głównie klasyczną česnečkę, którą jadaliśmy w czeskiej gospodzie, zanim nadchodził gulasz wołowy z knedlami, tudzież knedlo-vepřo-zelo, czy smażony ser. Zresztą z tymi zupami, jeśli ktoś wybiera się do takiej gospody z dziećmi jest nie lada problem. Przeważnie jest potwornie tłusto a zupa czosnkowa, czy wywar wołowy (hovězí vývar) to jednak nie szczyt marzeń dzieciaka, niezależnie od wieku. Tak czy owak, zupa jest przepyszna, aromatyczna i aksamitna. Zrobiona została na wywarze ok. 900 ml i ok. 100 ml mleka. Użyta została również do niej słodka śmietanka 30% ok 150 ml. Jeżeli chcemy, żeby miała rzadszą konsystencję można dodać więcej wywaru bądź mleka. Tej klasycznej česnečce ”jajoszynkowej” poświęcimy jeden z kolejnych wpisów w dziale WINO PIWO KNEDLE. Dalej już pójdzie uczta mięsożerców, czyli trochę z klasyków drugo-daniowych. Niech zdjęcie Wam nieco zdradzi odrobinę z tego, co może Was spotkać, jeśli poświęcicie tej – skądinąd bardzo smacznej zupie – dwadzieścia, trzydzieści minut. Panowie też nie powinni mieć problemu z jej przygotowaniem. Niech będzie to dla nich następny poziom wtajemniczenia po niedzielnej jajecznicy, która ku zdziwieniu małżonki już parę razy okazała się zjadliwa.

Biała zupa czosnkowa według Miloše Štěpičky

3 większe ząbki czosnku

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

wywar wołowy (autor dodaje zamiast wywaru mleko)

1 słodką śmietankę

pieprz

majeranek

kminek

sól

curry

vegeta

Czosnek kroimy na cieniutkie paski, albo wyciskamy i wrzucamy na roztopione masło. Kolejno dodajemy zmiażdżony kminek, szczyptę curry i pieprzu, vegetę, dorzucamy mąki. Następnie wszystko mieszamy. Mieszając dolewamy wywar lub mleko. Możemy jeżeli chcemy dodać pokrojone ziemniaki. Jeżeli jest potrzeba dodajemy jeszcze wywaru bądź mleka. Po 10 minutach dolewamy śmietanki z rozmieszaną łyżką mąki. I gdyby była potrzeba dodajemy jeszcze około jednego litra wywaru bądź mleka. Krótko gotujemy, dorzucamy majeranek i dosalamy. Oczywiście podajemy ją z grzankami zrobionymi na maśle.

Z innych kulinarnych wygibasów zapraszamy do przeczytania Kremrole czyli nie takie zwyczajne rurki z kremem, U Komárků czyli piwno-rowerowa mekka pogranicza, Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonały, Wianeczki czyli prosto z czeskiej cukierni, oraz Vepřé-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *