Bilá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie

biała zupa czosnkowa
1

Bilá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie

Muszę się przyznać do tego, że bilá česnečka czy inaczej biała zupa czosnkowa do tej pory nie gościła na naszym polskim stole i to był poważny błąd. Jak większość z nas znaliśmy głównie klasyczną česnečkę, którą jadaliśmy w czeskiej gospodzie, zanim nadchodził gulasz wołowy z knedlami, tudzież knedlo-vepřo-zelo, czy smażony ser. Zresztą z tymi zupami, jeśli ktoś wybiera się do takiej gospody z dziećmi jest nie lada problem. Przeważnie jest potwornie tłusto a zupa czosnkowa, czy wywar wołowy (hovězí vývar) to jednak nie szczyt marzeń dzieciaka, niezależnie od wieku. Tak czy owak, zupa jest przepyszna, aromatyczna i aksamitna. Zrobiona została na wywarze ok. 900 ml i ok. 100 ml mleka. Użyta została również do niej słodka śmietanka 30% ok 150 ml. Jeżeli chcemy, żeby miała rzadszą konsystencję można dodać więcej wywaru bądź mleka. Tej klasycznej česnečce ”jajoszynkowej” poświęcimy jeden z kolejnych wpisów w dziale WINO PIWO KNEDLE. Dalej już pójdzie uczta mięsożerców, czyli trochę z klasyków drugo-daniowych. Niech zdjęcie Wam nieco zdradzi odrobinę z tego co może Was spotkać, jeśli poświęcicie tej skądinąd bardzo smacznej zupie dwadzieścia, trzydzieści minut. Panowie też nie powinni mieć problemu z jej przygotowaniem. Niech będzie to dla nich następny poziom wtajemniczenia po niedzielnej jajecznicy, która ku zdziwieniu małżonki już parę razy okazała się zjadliwa.

Biała zupa czosnkowa według Miloše Štěpičky

3 większe ząbki czosnku

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

wywar wołowy (autor dodaje zamiast wywaru mleko)

1 słodką śmietankę

pieprz

majeranek

kminek

sól

curry

vegeta

Czosnek kroimy na cieniutkie paski, albo wyciskamy i wrzucamy na roztopione masło. Kolejno dodajemy zmiażdżony kminek, szczyptę curry i pieprzu, vegetę, dorzucamy mąki. Następnie wszystko mieszamy. Mieszając dolewamy wywar lub mleko. Możemy jeżeli chcemy dodać pokrojone ziemniaki. Jeżeli jest potrzeba dodajemy jeszcze wywaru bądź mleka. Po 10 minutach dolewamy śmietanki z rozmieszaną łyżką mąki. I gdyby była potrzeba dodajemy jeszcze około jednego litra wywaru bądź mleka. Krótko gotujemy, dorzucamy majeranek i dosalamy. Oczywiście podajemy ją z grzankami zrobionymi na maśle.

Dobrou chuť

 

p.s. Jeśli już Wam zasmakowała zupa czosnkowa to może jeszcze zupa czeska albo może oryginalne czeskie buchty?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.