Velikonoční hlavička czyli jak Czech z rohlíka wyczarował tartę, zupełnie smaczną tartę.
W Czechach w Wielką Sobotę (Bílá sobota) przyrządza się Velikonoční hlavičku. Dlaczego biała była Wielka Sobota? Bo białe były szaty przyjmujących chrzest w noc poprzedzającą Wielką Niedzielę. Zresztą Czesi mają tej kolorowej nomenklatury w Wielkanoc więcej o czym w innym wpisie. Sama potrawa symbolicznie miała być pomostem między ścisłym postem Wielkiego Piątku a świątecznym jedzeniem w Wielką Niedzielę. To obok mazanca, czy jak inaczej się mawia na czeskim Śląsku svečeníka oraz jidašków potrawa, bez której Wielkanoc obyć się nie może. Równocześnie to bardzo proste ludowe danie, które kształtem powinno przypominać cierniową koronę. I tak parę dosłownie składników, a potem odrobina czasu na przygotowanie i potrawa gotowa. Dlaczego hlavička to akurat proste, wszak głowa to hlava, a mięso używane kiedyś do przygotowania tego dania pochodziło z cielęcej głowy. Choć można użyć równie dobrze mięsa z kurczaka, królika, czym chata bogata. Podobnie jest z pieczywem z tą jednak zasadą, by pieczywo było białe. Możemy ją również podawać z sałatką z niedźwiedziego czosnku, czyli z ustrojstwa, które zapewne spotkał niejeden delikwent znad Wisły siadający do czeskiego śniadania w ramach bogatej inaczej w warzywa kuchni czeskiej. Samą velikonoční hlavičku podajemy na ciepło bądź zimno, według uznania. Spójrzcie jeszcze na załączone zdjęcie, można trochę odnieść wrażenie, że mamy do czynienia z tartą i podobnie jest w smaku. Kto lubi tartę polubi i hlavičku.
Co potrzebujemy:
1 wek albo 6 rohlíków
250 g gotowanego boczku
100 g koperku, pietruszki, pora, szczypiorku
4 jajka
300 ml tłustego mleka
gałka muszkatołowa
pieprz
Pieczywo i boczek kroimy na kostki, zieleninę siekamy. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie mieszamy z mlekiem, pieprzem, solą, gałką muszkatołową i zalewamy pokrojone pieczywo. Dorzucamy posiekaną zieleninę. Białka ubijamy, dodajemy do pozostałych składników delikatnie mieszając. Blaszkę smarujemy tłuszczem, wykładamy masę i pieczemy w piekarniku 25-30 minut przy 170°C.
Dobrou chuť
Spośród innych wielkanocnych specjałów polecamy wielkanocne bułeczki drożdżowe, ciasto drożdżowe z rodzynkami i płatkami migdałów, osie gniazda od Walburgi Fójcikowej, oraz recenzje knajp z czeskim żarciem, Bogumińskiego Pod zeleným dubem, oraz katowickiej Hospody.
Photo © czechypopolsku.pl