Wianeczki czyli prosto z z czeskiej cukierni

wianeczki
2

Wianeczki czyli inaczej Žloutkové věnečky

Kolejny czeski rarytas, którego nie zabraknie w żadnej szanującej się cukierni. I tylko jedna uwaga dla chętnych spróbowania przed rozpoczęciem. Potrzebujecie dobrego worka cukierniczego, tak aby ciasto ptysiowe ładnie przybierało kształt wianeczka. Ciastka są bardzo smaczne, podobne do větrników, ale w smaku zdecydowanie bardziej stonowane:). Z tej ilości składników wychodzi ok.24 sztuk wianeczków.

Czego potrzebujemy

Ciasto

300 ml wody

szczypta soli

125 g oleju słonecznikowego

250 g mąki

350 g jajek

Krem

1 litr mleka

200 g cukru

150 g budyniu waniliowego

250 g masła

4 żółtka

Polewa

4 łyżki gorącego mleka

2 łyżka rumu

300 g cukru pudru

Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Następnie wodę, sól, olej dajemy do garnka i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować dorzucamy mąkę, ogień zmniejszamy o połowę i ciasto mieszamy tak długo, aż na dnie garnka będzie pozostawać biały ślad. Wówczas wyciągamy ciasto i dajemy je do miski. Stale mieszając dorzucamy kolejne jajka, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto dajemy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyciskamy wianki. Należy zrobić między nimi odstępy, bo ciastka urosną. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok.15-20 minut, pamiętając, że podczas pieczenia dwa razy otwieramy piekarnik na 10 sekund, żeby się para ulotniła. Upieczone wianeczki odkładamy, aby wystygły.

Wtedy przygotowujemy krem. Mleko wraz z cukrem gotujemy do ok. 38ºC, odlewamy część mleka, aby wymieszać z budyniem, resztę mleka doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do niego mleko z budyniem. Mieszamy aż zgęstnieje. Ściągamy garnek i robotem mieszamy masę budyniową aż do całkowitego wystudzenia. Następnie dodajemy masło w temperaturze pokojowej i kolejno żółtka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Przygotowany wcześniej korpus przecinamy i wewnątrz wianka rękawem cukierniczym wyciskamy krem. Przykrywamy górną częścią posmarowaną lukrem zrobionym z wymieszanego cukru z mlekiem i rumem.

Tak przygotowane wianeczki wystarczy już tylko zjeść. Komponują się bardzo ładnie, a 24 sztuki to liczba z którą śmiało paru znajomych można zwoływać.

Dobrou chuť

Dla zainteresowanych czeskimi specjalnościami morawskie bułeczki, sztafetki, czy vepřo-knedlo-zelo z karlowarskim knedlikiem.

Ostatecznie można też poczytać o rozpadzie Czechosłowacji.

Może też nieśmiertelny Karel Gott.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *