Vanilkové rohlíčky czy po prostu waniliowe rogaliki w smaku są naprawdę fenomenalne. Czechom towarzyszą głównie w święta, choć my myślimy, że trudno sobie ich odmówić o każdej innej porze roku. Nie są ani specjalnie ciężkie, ani też przesłodzone, a odpowiednie proporcje orzechów włoskich i cukru waniliowego powodują, że człowiek konsumuje je hurtowo i to bez żadnych wyrzutów sumienia.
Co potrzebujemy
400 g pszennej mąki
100 g cukru
100 g masła
100 g smalcu
1 jajko
100 g orzechów włoskich i migdałów drobno zmielonych
cukier waniliowy, cukier puder i cukier zwykły do obtoczenia rogalików
Jeżeli chodzi o foremki do ciastek, vanilkové rohlíčky ich nie potrzebują, wystarczy nadać kształt rogalika kawałkom ciasta, a rogalików z tej ilości składników wychodzi kilkadziesiąt sztuk.
Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli chodzi o smalec, to zamiast niego można dodać masło, ciasteczka nic na tym nie stracą. Tak przygotowane ciasto wkładamy do folii spożywczej i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Bierzemy kawałki ciasta i z każdego robimy cienkie wałeczki, z których następnie tworzymy rogaliki. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy ok. 4 minut. Po wyciągnięciu rogalików, przekładamy je do mieszanki cukrowej (cukier puder, cukier zwykły, cukier waniliowy), tak aby cukier ładnie przywarł do rogalików. Odstawiamy vanilkové rohlíčky do wystygnięcia i heja
Z innych ciekawych przepisów polecamy Vosí hnízda alias včelí úly czyli w każdym razie od owadów, Kremrole czyli nie takie znowu zwyczajne rurki z kremem, Český guláš a obyčejný český domácí knedlík czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem, Bílá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie, oraz Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake.
Dobrou chuť
Photo © czechypopolsku.pl