Víno s rebarbory czyli słodkacz z odrobiną procentów

Wino rabarbarowe

Víno s rebarborou jest sezonowym alkoholowym pomysłem przy jednym małym warunku. Musi mianowicie przyszły konsument lubić słodkie. Dalej są już bowiem same powody do szybkiej produkcji i konsumpcji. Produkcja nie stwarza większych problemów, a konsumpcja….ta to już kwestia rozłożenia zgodnie z osobistym wektorem czasu. Nie spodziewamy się w związku z powyższym jednak u nikogo żadnych komplikacji.

Składniki

2, 5 kg obranego rabarbaru

2 kg cukru

2 cytryny

4 litry wody

Rabarbar kroimy na kawałki i wkładamy do dużego słoika. Zalewamy wodą i odstawiamy na 10 dni. Po upływie 10 dni wyciskamy z rabarbaru sok i przelewamy do większego naczynia (balonu), a ten zamykamy rurką fermentacyjną. Fermentacja kończy się, gdy wino przestaje musować, co trwa około 4-5 tygodni. Po upływie tego okresu Víno s rebarborou przelewamy przez czystą gazę do butelek, szczelnie zamykamy i odkładamy w chłodne miejsce, aby wino trochę poleżakowało.

Rzecz zdaje się banalnie prosta, a satysfakcja z alkoholu własnej produkcji, nawet z tą odrobiną procentów bardzo cieszy. Życzymy udanej degustacji.

Dobrou chuť

Z innych przepisów polecamy: Litý kynutý koláč czyli ciasto drożdżowe sezonową porą, Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać, Slovácká kyselica czyli mistrz w klasie eintopf, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Czeskie piwo czyli czeskie piwo.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz