Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać

karlowarski knedlik
4

Vepřo-knedlo-zelo czyli czeska klasyka i o czym tu w ogóle gadać. By było ciekawiej, tym razem  z karlowarskim knedlikiem (karlovarský knedlík), czyli najmłodszym z knedlíkowej rodziny. Zwanym też ubrouskowym (ubrouskový) od serwetki w którą go zawijamy. Jest tłusto i treściwie, a jak dorzucić kufel z czeską dvanáctką, to brzuszek z zasady się nie domaga deseru.

Przepis wystarcza na 4 do 6 porcji.

Wieprzowina

1 kg wieprzowiny (karkówka,  jeżeli ktoś jej nie toleruje może być użyty schab)

450 g cebuli

5 ząbków czosnku

sól

pieprz

zmiażdżony kminek

woda

1 łyżka smalcu

900 ml wody

20 g mąki

Wieprzowinę nacieramy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem i kminkiem. Przygotowujemy blaszkę, na którą dajemy tłuszcz, pokrojoną w piórka cebulę i mięso. Zalewamy to wodą. Nagrzewamy piekarnik do 160°C i wkładamy mięso na dwie godziny, albo do jego upieczenia. Należy pamiętać, aby co jakiś czas mięso przewracać, by się równomiernie upiekło i  mieszać tworzący się w trakcie sos. Po upieczeniu mięsa, wyciągamy blaszkę, zlewamy to co powstało w trakcie pieczenia mięsa i robimy sos. Najpierw redukujemy sos tak, aby pozostał sam tłuszcz, następnie oprószamy mąką i zalewamy ok.  0,5 litra wody, w razie potrzeby solimy do smaku. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Ta powstały sos przecieramy sos przez drobne sitko. Wieprzowinę podajemy pokrojoną w plastry.

Kapusta

260 g cebuli

100 g chudego boczku

500 g kapusty kiszonej

1 łyżka smalcu

1 łyżeczka kminku woda według potrzeby

60 g cukru

sól

ocet według potrzeby

100 g obranych ziemniaków

Cebulę kroimy drobno, rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, dusimy ją, aż się zeszkli, dodajemy kminek, mieszamy, dorzucamy boczek pokrojony w kostkę i dusimy aż się zarumieni, następnie dorzucamy kapustę i dusimy do miękkości. W trakcie gotowania oddajemy pieprz sól wodę, ocet według potrzeby. Pod sam koniec gotowania dodajemy starte na drobnych oczkach ziemniaki i jeszcze przez ok. 6 minut dusimy na małym ogniu.

Karlovarský knedlík

20 czerstwych rohlíków

5 jajek

500 ml mleka

sól

pieprz

100 g masła

szczypta gałki muszkatołowej

4 łyżki zielonej pietruszki

folia spożywcza

Rohlíki kroimy w kostkę, białka oddzielamy od żółtek, siekamy natkę pietruszki, masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z mlekiem, rohlíki posypujemy pieprzem, solą,  gałką muszkatołową, wsypujemy pietruszkę, dodajemy masło  i wszystko zalewamy mlekiem z żółtkami, dokładanie mieszamy. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z rohlíkami. Bierzemy folię spożywczą i nakładamy na nią masę rohlíkową, (wyjdzie z niej parę knedlíków).Tworzymy z niej za pomocą folii kształt walca, który zawiązujemy jak cukierek według zdjęcia poniżej.

karlovarský knedlík

Następnie nakładamy jeszcze jedną warstwę folii spożywczej. Tak przygotowane knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 25 minut, pamiętając, aby je co jakiś czas przewracać. Gotowy knedlík odwijamy z foli i przed pokrojeniem odczekujemy ok. 3 minut, żeby knedlík odpoczął. Podajemy z wieprzowiną i kapustą.

knedlík

Dobrou chuť

A jak vepřo-knedlo-zelo to może mały elementarz czeskiego piwa, czy mity czeskiego piwa. Na deser jeszcze pozostają oryginalne czeskie buchty, a dzień później langoš czy zupa czosnkowa(česnečka).

Photo © czechypopolsku.pl

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *