Jahody v teplé vanilkové pěně czyli jak tu nie skorzystać z sezonu na truskawki

Jahody v vanilkové pěně
0

Jahody v teplé vanilkové pěně to przepis w sam raz na tę chwilę. Okres na truskawki nam się w tym roku przesunął bardzo, warto więc zaproponować coś lekkiego z ich udziałem. Czasu Jahody v teplé vanilkové pěně wiele nie absorbują, trudności też nie przysparzają, a rezultat smaczny i rześki.

Składniki

500 g truskawek

cukier puder cukier waniliowy do posypania

Waniliowa pianka

 500 ml śmietanki do kawy

2 żółtka

2 jajka

kawałek laski wanilii

2 łyżki cukru

dodatkowo 1 łyżka koniaku lub rumu

Truskawki myjemy, obieramy i odstawiamy, przy czym te większe truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do przygotowania pianki bierzemy śmietankę do kawy, dorzucamy jajka i żółtka, cukier i ziarna wanilii, jeżeli chcemy dodajemy łyżkę alkoholu. Mieszamy, a następnie w kąpieli wodnej* ubijamy śmietankę,  aż do zgęstnienia. Tak przygotowany sos, zalewamy truskawki i jeszcze ciepły deser podajemy do zjedzenia.

Dobrou chuť

Zapraszamy do przeczytania innych artykułów, jak Jarosław Kaczyński z czeską diakrytykąHvozdnický expres czyli mała podróż w czasie, o Army Family Day w Ostrawie w Landek Parku, cy choćby historii największej tragedii w powojennym czechosłowackim górnictwie, a więc Dukla 61. Pozostaje też dla smakoszy Vepřé-knedlo-zelo czyli  o czym tu w ogóle gadać.

*do naczynia dajemy wszystkie składniki, a następnie kładziemy na garnek z wodą  i gotujemy wodę

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz