Jahody v teplé vanilkové pěně to przepis w sam raz na tę chwilę. Okres na truskawki nam się w tym roku przesunął bardzo, warto więc zaproponować coś lekkiego z ich udziałem. Czasu  Jahody v teplé vanilkové pěně wiele nie absorbują, trudności też nie przysparzają, a rezultat smaczny i rześki.
Składniki
500 g truskawek
cukier puder cukier waniliowy do posypania
Waniliowa pianka
 500 ml śmietanki do kawy
2 żółtka
2 jajka
kawałek laski wanilii
2 łyżki cukru
dodatkowo 1 łyżka koniaku lub rumu
Truskawki myjemy, obieramy i odstawiamy, przy czym te większe truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do przygotowania pianki bierzemy śmietankę do kawy, dorzucamy jajka i żółtka, cukier i ziarna wanilii, jeżeli chcemy dodajemy łyżkę alkoholu. Mieszamy, a następnie w kąpieli wodnej* ubijamy śmietankę,  aż do zgęstnienia. Tak przygotowany sos, zalewamy truskawki i jeszcze ciepły deser podajemy do zjedzenia.
Dobrou chuť

*do naczynia dajemy wszystkie składniki, a następnie kładziemy na garnek z wodą  i gotujemy wodę

Z innych wpisów polecamy: Cafe. Bar. Letka.-czyli gdzie w Pradze jadać śniadania, Nakládaný hermelín-czyli czeski klasyk do piwa, Kontrabáš-czyli Wałachowie w obronie gryki, Šumavský nakládáný hermelín à la kulajda-czyli z przekorą wakacyjną porą, Rumfordská polévka-czyli gdzieś nieopodal naszego krupniku i grochówki.

 

 

Photo © czechypopolsku.pl