Mramorová třívrstvá bábovka czyli prosto i w duchu Świąt Wielkanocnych

Marmurowa trzywarstwowa babka

Mramorová třívrstvá bábovka to nasz typ na tegoroczne Święta Wielkanocne. Był kiedyś drożdżowy Mazanec, Velikonoční jidáše, Velikonoční hlavička, teraz przyszedł czas na babkę. Mramorová třívrstvá bábovka to babka z czymś ekstra w postaci trzeciej warstwy. Niby nic, rezultat całkiem okazały, a rozdzielanie na trzy części w trakcie jej przygotowania, nie powinno przekroczyć umiejętności umiarkowanie wykwalifikowanej kucharki.

Składniki:

170 g

4 jajka

300 g cukru pudru

Starta skórka z ½ części cytryny

350 g mąki krupczatki

1 opakowanie proszku do pieczenia

Szczypta soli

6 łyżek mleka

200 g startej czekolady

3 łyżki kakao

4 łyżki czerwonego syropu (może być porzeczkowy, malinowy, truskawkowy, wiśniowy)

masło do wysmarowania foremki

bułka tarta do wysypania formy

cukier puder do posypania

Przygotowujemy formę na babkę smarując ją masłem i posypujemy bułka tartą. Następnie bierzemy miękkie masło, rozdzielamy żółtka od białek i oddajemy je do masła, kolejno skórkę otartą z cytryn, cukier puder i ucieramy około 10 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane składniki mieszamy naprzemiennie z ubitym masłem. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Do jednej dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej czerwony syrop. Mieszamy delikatnie. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Do formy przekładamy ciasto łyżkami, tak, aby powstał marmurek. Pieczemy ok 45-60 minut. Wyciągamy do wystygnięcia. Mramorová třívrstvá bábovka na koniec zostaje oprószona cukrem pudrem i gotowe.

Dobrou chuť

Dla zainteresowanych kilka innych przepisów: Vídeňský dort à la Sacher czyli dla tych mniej snobistycznych, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać, oraz Císařský trhanec czyli bez zbędnych komplikacji na śniadaniowym stole.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz