Tort czekoladowy pojedyńczy czyli nie dość, że czekoladowy to jeszcze Czech

Walburga Fójcikowa
2

Tort czekoladowy pojedyńczy według Walburgi Fójcikowej  czyli najbardziej czekoladowy z czekoladowych tort.  Ciasto jest czekoladowe, krem jest czekoladowy, polewa również jest czekoladowa, słowem wszystko na bazie czekolady. Przepis na tort czekoladowy pojedyńczy został zaczerpnięty z książki „Nasza kuchnia. Tradycyjne przepisy kuchni Śląska Cieszyńskiego.

Książka ta wydana w 1937 r. zawiera mnóstwo prawdziwych kulinarnych perełek. Trudnością może być język i stan techniczny sprzętu, którego używano w tamtych czasach. Stąd też przepisy są minimalistyczne i zawierają mało treści, ale treść ta wystarcza aby przełożyć ją na aktualne czasy.

Co potrzebujemy

Ciasto

200 g cukru

200 g czekolady gorzkiej

60 g mąki tortowej

70 g biszkoptów

5 żółtek

1 jajko

3 białka

Krem

120 g czekolady gorzkiej

120 g masła

120 g cukru z wanilią

2 żółtka

Polewa czekoladowa

200 g czekolady (może być mleczna, jeżeli ktoś nie lubi gorzkiej)

50 ml mleka

50 g masła

Ciasto zaczynamy od rozdzielenia 5 białek i żółtek. Następie żółtka i jedno jajko ucieramy z cukrem, aż masa będzie puszysta (w przepisie jest aż 20 minut, ale należy pamiętać, że wtedy wszystko ucierane było ręcznie), dodajemy czekoladę, którą rozpuszczamy wcześniej w kąpieli wodnej i schładzamy, dorzucamy mąkę i dalej ucieramy. W międzyczasie ubijamy pianę z białek. Rozkruszamy również biszkopty. Do masy czekoladowej dodajemy delikatnie białka na przemian z pokruszonymi biszkoptami. Wszystko mieszamy łyżką.

Formę wykładamy papierem do pieczenia samo dno, rozmiar formy zależy od tego, czy ciasto ma być wysokie czy nie. W związku z tym, że ciasta nie jest dużo forma 19 cm jest wystarczająca. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 ºC na ok. 35-40 minut, albo do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyciągamy biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia.

Krem robimy w następujący sposób bierzemy miękkie masło dodajemy cukier z wanilią i ucieramy, kolejno dodajemy dwa żółtka i rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej i schłodzoną czekoladę. Ucieramy, aby masa była puszysta. Przed posmarowaniem krem wkładamy na 1h krem do lodówki.

Wystudzony biszkopt przecinamy na pół, możemy przełożyć go dżemem, konfiturami, owocami, pełna dowolność. Na to nakładamy krem. Kremu nie jest dużo, więc wystarczy jedynie na przełożenie środka. Całą resztę oblewamy polewą czekoladową. Polewę natomiast robimy w ten sposób, że wszystko wkładamy do garnka i na małym ogniu rozpuszczamy. Polewamy nią po lekkim ostudzeniu wierzch tortu i tort czekoladowy pojedyńczy jest gotowy.

Dobrou chuť

Zachęcamy również do przeczytania recenzji katowickiej hospody, restauracji Pod zeleným dubem jak również relacji z wizyty w browarze Radegast.

Z przepisów zachęcamy do przeczytania czeskiego ewenementu, zupy wegańskiej, czy czeskiego klasyka, a więc gulaszu wołowego z bułczanym knedlem(český guláš a obyčejný český domácí knedlík)

A jeśli nie przepisy to może Jarosław Kaczyński z czeską diakrytyką, czy Karel Gott jako największy oportunista świata.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *