Kynuté skořicové šišky s rozinkami czyli drożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami

drożdżowe cynamonowe bułeczki
0

Kynuté skořicove šišky s rozinkami czy po naszemu drożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami. Poszliśmy za ciosem, tłusty czwartek zagląda groźnie do żołądków, każdy swoją dawkę kalorii musi zaliczyć, więc może kolejna słodka propozycja po czesku. Labrador po odkurzeniu  koblihów zdążył już przeżyć karną niedzielną głodówkę. I znowu się sprawdziło, że złego licho nie bierze, on czarny dodatkowo, może pomogło. Niejeden właściciel psa zaliczyłby dwóch weterynarzy, USG i parę dzięgów mniej w kieszeni. Ten pewnie na złość dożyje dwudziestki i zeżre nam -nie raz nie dwa – coś ze stołu. Lodówki szczęśliwie nie umie otwierać, a gdy chce go otruć dostaje niewinnej biegunki. Cały czas też się waham…w piwnicy rozsypali trutkę dla szczurów. Człowiek niepotrzebnie ma to sumienie. W końcu jaj sobie z nas robić nie będzie, dwanaście pączków nie w kij dmuchał.  Tym razem nie powtórzy wyczynu, teren zabezpieczony, krecik na posterunku. Najemy się. Jeszcze wątrobowcom mówimy głośne nie, to nie dla nich, bo będzie bolało. Tak ku przestrodze.

Co potrzebujecie:

500g mąki

3 żółtka

100 g masła

120 g cukru

szczypta soli

otarta skórka z połowy cytryny

3 opakowania waniliowego cukru

100 g rodzynek

50 g drożdży

300 ml mleka

100 ml rumu do namoczenia rodzynek

cynamon

Co robimy: mąkę mieszamy z masłem, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i waniliowym cukrem, równocześnie dodając letnie mleko, na koniec namoczone wcześniej w rumie rodzynki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia, Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i odstawiamy na kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 minuty. W międzyczasie rozgrzewamy olej. Należy pamiętać, żeby drożdżowe cynamonowe szyszki z rodzynkami nie smażyły się zbyt szybko, bo to niestety zakończyć się może surowym ciastem w środku. Po usmażeniu należy je odsączyć na papierze. Na sam koniec posypujemy bądź obtaczamy jeszcze w cukrze pudrze zmieszanym z cynamonem. Efekt jak na zdjęciu. Krecik się umorusał, biedaczysko myśli, że coś wszama.

Z innych przysmaków zapraszamy na Kremrole czyli nie takie znowu zwyczajne rurki z kremem, Borůvkový a švestkový koláč z kynutého těsta czyli z kruszonką na wypasie, Jablečný strůdel czyli niby Austriak a jednak Turek, czyli smażony ser z domowym sosem tatarskim, oraz Sztafetki czyli po prostu kokosowo-kawowy retrosmakołyk.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz