Šunkofleky czyli temu Panu już podziękujemy

šunkofleky recept
1

Šunkofleky

Cóż można powiedzieć o šunkoflekach ponadto, że jest to pierwsze czeskie danie z naszej blogowej listy do którego  już raczej więcej nie wrócimy. Ponieważ jednak niezbadane są wyroki Boskie,  ludzki kulinarny gust nie zna granic masochizmu, a kubki smakowe mogą w kocu cierpieć na odrobinę niepoczytalności, niniejszym pozwalamy Wam pocierpieć i podajemy jednak przepis. Ludzie dają się ukrzyżować na Filipinach, więc gdzie tam takie małe miki jak šunkofleky. Można też pozachwycać się pomidorkami koktajlowymi i tymi paroma liśćmi szpinaku z przyłączonego zdjęcia. W zasadzie tak sobie myślimy, że nawet gałązki na których wiszą te pomidorki są smaczniejsze niż owo czeskie kulinarne ustrojstwo. Chociaż jak świat światem, i to danie pewnie znajdzie swoich admiratorów.

Na makaron potrzebujemy

320 g mąki

3 jajka

3 skorupki wody

Wysypujemy mąkę na stolnicę, robimy na środku dołek, do niego dajemy wszystkie jajka, dodajemy wody i wyrabiamy ciasto, tak aby miało jednolitą konsystencję. Ciasto rozwałkujemy na płat o grubości 2cm, które kroimy w paski o szerokości 2 cm. Paski nakładamy na siebie tniemy na kwadraciki. Tak przygotowany makaron odstawiamy do wysuszenia. Oczywiście możemy użyć makaronu kupnego, przeznaczonego do robienia łazanek.

Przechodzimy teraz do dania głównego

400 g makaronu (może być też trochę więcej)

2 ząbki czosnku

100 ml śmietany min. 30%

200 ml mleka

4 jajka

250 g wędzonego mięsa (może być równie dobrze szynka, ogonówka)

1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki

1 łyżeczka pieprzu

sól

tłuszcz do wysmarowania formy

bułka tarta do wysypania formy

Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC

Ugotowany makaron mieszamy z pokrojony na kostkę wędzonym mięsem, oraz pietruszką/ Żeby zapiekanka była lepsza, należy mieszać jeszcze ciepły makaron. Następnie mieszamy śmietanę , mleko i jajka, dodajemy do tego pieprz i sól. Następnie zalewamy masę makaronową i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy zapiekankę makaronową. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. Możemy również posypać makaron żółtym serem. Doda to na pewno smaku.

Dobrou chuť

Niżej za to czeskie pewniaki, które smakują każdemu czyli czeskie buchtyzupa czosnkowa,  czy oryginalne ciasto z majonezem.

Dorzucam jeszcze dla zainteresowanych recenzję czeskiej hospody w Katowicach.

Dla lubiących czeską literaturę, jeszcze ktoś kto pisze o sporcie jak nikt inny, czyli Ota Pavel.

Comments

  1. Czeszka Jitka

    W przepisie (danie główne) brakuje jajek. Te są uwzględnione tylko w przepisie na makaron (w Czechach nikt domowego makaronu nie robi). A to przepyszne danie – to czeska klasyka. Mniamki.

    1. Post
      Author
      Pažout

      Dziękujemy za czujność. Jajka już dorzucone 🙂 Przyznam, choć to rzecz gustu, że to jest pierwsze z czeskiej listy dań, które nam nie zasmakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.