Smażony ser z domowym sosem tatarskim

sos tatarski
1

Smażony ser z domowym sosem tatarskim, czyli takie czeskie niby-nic, a zajadamy bez wyjątku, bo to w końcu klasyk. Tu podany z własnoręcznie zrobionym sosem tatarskim i z dodatkiem pieczonych ziemniaków(americké brambory).

Nie ma zbytniej filozofii w smażonym serze i to wiemy wszyscy. Pewnych zasad jednak  trzymać się trzeba, by wyglądało i smakowało dobrze. Najważniejszy jest tu rodzaj sera. Powinien mieć w sobie małą zawartość tłuszczu i to najlepiej poniżej 40%. Ser taki nie będzie na pewno wyciekał. Powinien mieć jednolitą strukturę (bez dziur). Najlepiej więc pasuje eidam czyli nasz ser edamski. Grubość sera to ok. 1 cm, za gruby może się nie roztopić, za cienki może ulec destrukcji😉 przy jego przewracaniu podczas smażenia. Ser można oprószyć papryką. Na koniec jeszcze jeden drobny trik, przed smażeniem ser włóżcie na chwilę do zamrażalnika, a jego struktura będzie zwarta i Wam nie wypłynie.

Co potrzebujemy:

ser

mąka

bułka tarta

jajka (1 jajko na jeden kawałek sera ok.10×10 cm)

Kawałki sera obtaczamy najpierw w mące, dajemy ser do rozkłóconych jajek, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Czynności te powtarzamy tzn. ponowne ser do jajek, a potem do bułki tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zarumienienia. Przy obracaniu należy pamiętać, aby nie używać widelca, można tak naruszyć powłokę z bułki tartej i ser po prostu wycieknie.

Sos tatarski

Choć sprzedawana w Czechosłowacji od połowy 80-tych lat tatarka jest wszechobecna w każdym czeskim sklepie, warto zrobić ją samemu. Sos ten robiony jest na bazie własnoręcznie ukręconego majonezu. Proporcje jakie należy zachować przy jego produkcji to  1 żółtko i do tego ok. 70 g oleju. Olej i żółtka powinny mieć tą samą temperaturę. Najpierw ubijamy żółtka i w małej ilości dodajemy oleju. Gdy masa zaczyna gęstnieć, możemy dolewać olej strumieniem. Ubijamy tak długo, aż majonez zgęstnieje. Tak przygotowany stanowi bazę do sosu tatarskiego.

Co potrzebujemy:

100 g majonezu

2 ogórki w zalewie słodko-kwaśnej

1 cebulę

pół łyżeczki musztardy

zalewa z ogórków

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukru

mała cebula

Ogórki i cebulę drobno kroimy, dodajemy do majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy odrobinę zalewy z ogórków pamiętając, żeby sos nie był za rzadki.

Podajemy ze smażonym serem, frytkami bądź opiekanymi ziemniakami.

Dobrou chuť

Da zainteresowanych inne czeskie klasyki, vepřo-knedlo-zelo, langosz, czy gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem. Dla dobicia jeszcze czeskie buchty, i ciasto z majonezem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.