Czyli po prostu smażony ser z domowym sosem tatarskim

sos tatarski
4

Smażony ser z domowym sosem tatarskim, czyli takie czeskie niby-nic, a zajadamy bez wyjątku, bo to w końcu klasyk. Tu podany z własnoręcznie zrobionym sosem tatarskim i z dodatkiem pieczonych ziemniaków(americké brambory).

Nie ma zbytniej filozofii w smażonym serze i to wiemy wszyscy. Pewnych zasad jednak  trzymać się trzeba, by wyglądało i smakowało dobrze. Najważniejszy jest tu rodzaj sera. Powinien mieć w sobie małą zawartość tłuszczu i to najlepiej poniżej 40%. Ser taki nie będzie na pewno wyciekał. Powinien mieć jednolitą strukturę (bez dziur). Najlepiej więc pasuje eidam czyli nasz ser edamski. Grubość sera to ok. 1 cm, za gruby może się nie roztopić, za cienki może ulec destrukcji? przy jego przewracaniu podczas smażenia. Ser można oprószyć papryką. Na koniec jeszcze jeden drobny trik, przed smażeniem ser włóżcie na chwilę do zamrażalnika, a jego struktura będzie zwarta i Wam nie wypłynie.

Co potrzebujemy

ser

mąka

bułka tarta

jajka (1 jajko na jeden kawałek sera ok. 10x10cm)

Kawałki sera obtaczamy najpierw w mące, dajemy ser do rozkłóconych jajek, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej. Czynności te powtarzamy tzn. ponowne ser do jajek, a potem do bułki tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zarumienienia. Przy obracaniu należy pamiętać, aby nie używać widelca, można tak naruszyć powłokę z bułki tartej i ser po prostu wycieknie.

Sos tatarski

Choć sprzedawana w Czechosłowacji od połowy 80-tych lat tatarka jest wszechobecna w każdym czeskim sklepie, warto zrobić ją samemu. Sos ten robiony jest na bazie własnoręcznie ukręconego majonezu. Proporcje jakie należy zachować przy jego produkcji to  1 żółtko i do tego ok. 70 g oleju. Olej i żółtka powinny mieć tą samą temperaturę. Najpierw ubijamy żółtka i w małej ilości dodajemy oleju. Gdy masa zaczyna gęstnieć, możemy dolewać olej strumieniem. Ubijamy tak długo, aż majonez zgęstnieje. Tak przygotowany stanowi bazę do sosu tatarskiego. Co potrzebujemy

100 g majonezu

2 ogórki w zalewie słodko-kwaśnej

1 cebulę

pół łyżeczki musztardy

zalewa z ogórków

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta cukru

mała cebula

Ogórki i cebulę drobno kroimy, dodajemy do majonezu. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy odrobinę zalewy z ogórków pamiętając, żeby sos nie był za rzadki.

Podajemy ze smażonym serem, frytkami bądź opiekanymi ziemniakami.

Dobrou chuť

Da zainteresowanych inne czeskie klasyki, vepřo-knedlo-zelo, langosz, czy gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem. Dla dobicia jeszcze czeskie buchty, ciasto z majonezem, oraz Sztafetki czyli  po prostu kokosowo-kawowy retrosmakołyk.

Photo © czechypopolsku.pl

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *