Slovácká kyselica czyli mistrz w klasie eintopf

Słowacka kwaśnica

Slovácká kyselica to zupa znana na Morawach, choć ma swój czeski odpowiednik w postaci Zelňačky. Różnią się kolorem, bo Slovácká kyselica nie odziedziczyła czerwieni po papryce, dorzuca za to białą ugotowaną fasolę. Slovácká kyselica jednocześnie podobnie jak jej czeski odpowiednik to klasyczny eintopf – zastępuje potrzebę dwóch dań. Dla tych zaś z bardziej pojemnym brzuchem, dorzucamy pajdę chleba, a wtedy drugie danie można w dziennym rozkładzie ominąć.

Składniki:

300 g kapusty kiszonej

200 g ugotowanych ziemniaków

200 g białej ugotowanej fasoli (gdy chcemy mieś wersję słowacką na talerzu, bo bez niej otrzymujemy skromniejszą wersje z Wołoszczyzny Morawskiej)

200 ml śmietany

2 łyżki mąki

2 liście laurowe

4 kuleczki ziela angielskiego

1,5 litra wody

1 cebula

garść suszonych grzybów

garść suszonych śliwek

kiełbasa

smalec

sól

pieprz

ocet

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i białej fasoli, a także namoczenia grzybów. Potem kolejno na smalcu dusimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę wraz z sokiem z kapusty, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy aż kapusta zmięknie. Gdy to nastąpi zagęszczamy zupę śmietaną pomieszaną z mąką. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, fasolę, grzyby oraz przekrojone na pół suszone śliwki. Wszystko to jeszcze chwilę gotujemy. Slovácká kyselica jeszcze zostaje dodatkowo  przyprawiona octem, pieprzem i solą. Przed samym podaniem pieczemy tylko jeszcze plasterki kiełbasy i dodajemy dla większego wyrazu .

Dobrou chuť

Zapraszamy również do innych przepisów takich jak: Vídeňský dort à la Sacher czyli dla tych mniej snobistycznych, Rohlíky czyli Czecha dzień powszedni, Browar Radegast czyli blisko, z degustacją i w jeden dzień, Pod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonały, oraz Vepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadać.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz