Luhačovické převalované šátečky czyli trochę inne drożdżówki z Moraw

šátečky
0

Luhačovické převalované šátečky to po prostu drożdżówki z jagodami i białym serem. Jeżeli ktoś nie lubi tego zestawienia to myślę, że nikomu nie będzie przeszkadzać i inne  np. powidła, truskawki. Ciasto z racji dużej ilości masła jest dość kruche i całość smakuje wybornie w różnych konfiguracjach, co przetestowaliśmy.

Składniki :

Zaczyn

21 g drożdży

2 łyżki cukru

50 ml letniego mleka

Ciasto

420 g mąki pszennej

280 g masła w temperaturze pokojowej

szczypta soli

3 żółtka

1 jajko

200 ml słodkiej śmietany (33%)

mąka do podsypania

cukier puder do posypania

Nadzienie

200 g twarogu

1 jajko

1 torebka cukru waniliowego

100 g jagód

Na początku trzeba zrobić zaczyn. Do miski wsypujemy cukier, rozdrabiamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

Bierzemy następnie mąkę, dorzucamy pokrojone w kostkę masło, żółtka, jajko, sól, śmietanę i zaczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto zbyt się kleiło należy dodać mąki. Tak wyrobione ciasto rozwałkujemy na posypanej mąką powierzchni do pracy, a następnie składamy ciasto na trzy razy. Cały ten proces powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Tak przygotowane ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C i robimy nadzienie poprzez zmieszanie sera, jajka i cukru waniliowego (w przepisie użyto sera tłustego).

Ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy do grubości 5 mm i radełkiem bądź ostrym nożem kroimy na kwadraty o rozmiarze 5×5 cm. Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczkę sera i parę jagód. Przeciwległe końce łączymy, aby powstała mała drożdżóweczka. Takie luhačovické převalované šátečky  odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po upłynięciu tego czasu wkładamy do piekarnika, na około 15 minut, tak aby ciastka upiekły się na złotawy kolor. Po wyjęciu z piekarnika luhačovické převalované šátečky  odstawiamy do wystygnięcia. Na samym końcu posypujemy je jeszcze tylko szczodrze cukrem pudrem i do pałaszowania.

Z innych wpisów polecamy przepis na oryginalne czeskie buchtyBílá česnečka czyli zupa czosnkowa w białej odsłonie,Valašské frgále czyli po naszemu drożdżowe plackilangoš czyli tego nie można nie kojarzyć, oraz Vepřo-knedlo-zelo.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz