Trojdílný punčový dort czyli sporo zabawy z efektem gwarantowanym

Trzyczęściowy tort ponczowy

Trojdílný punčový dort, czy w zasadzie sam jeszcze punčový dort, to czeska kawiarniana klasyka. Tu dochodzi dodatkowa komplikacja, bo czekolada i biszkopt w sąsiedztwie mają i migdał. Sam z kolei punč w nazwie, to efekt dodania rumu (może być i ten czeski z rumem nie mający wiele wspólnego). Wszystko to trwa, ale warte jest każdej poświęconej minuty, bo wychodzi bardzo efektownie.

Ciasto biszkoptowe

6 jajek żółtka i białka oddzielnie

110 g cukru

110 g mąki

1 łyżka rumu

50 g rozpuszczonego masła

Ciasto migdałowe

30 g mielonych migdałów

80 g cukru pudru

4 białka

20 g mąki

Ciasto czekoladowe

40 g masła

4 jajka żółtka i białka osobno

60 g cukru

30 g kakao

50 g rozpuszczonej czekolady

10 g mąki

Krem

350 g masła*

200 g cukru pudru

1 laska wanilii

2 łyżki rumu

2 żółtka

50 g rozpuszczonej czekolady

Ponadto masło na wymazanie formy i bułka tarta do wysypania foremki

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C, foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą i kolejno przygotowujemy  trzy rodzaje ciasta. Zaczynamy od biszkoptowego. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie dodajemy kolejno żółtka, cukier i mąkę, potem rum i rozpuszczone masło. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 20-30 minut albo do momentu, gdy po sprawdzeniu patyczek jest suchy. Po ostygnięciu ciasta wyciągamy je z formy i przygotowujemy kolejne ciasto migdałowe. Mieszamy migdały z jednym białkiem i 30 g cukru pudru, pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałową, pozostałym cukrem i mąką, a następnie przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy również w 160°C około 25-30 minut. Po wystygnięciu ciasto wyciągamy z formy i przygotowujemy ostanie ciasto czekoladowe. Przy tym cieście rozgrzewany piekarnik do 180°C. Ucieramy masło i kolejno dodajemy żółtka, kakao, mąkę, rozpuszczoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do reszty ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy masło i dodajemy ziarenka wanilii i cukier. Tak przygotowane masło rozdzielamy na dwie części i dodajemy do jednej dwie łyżki rumu a do drugiej dwa żółtka i rozpuszczoną czekoladę. Czekoladowe i biszkoptowe ciasto dzielimy na dwie części. Trojdílný punčový dort układamy od części czekoladowej, którą smarujemy kremem rumowym. Dalej dajemy część biszkoptową i smarujemy ją kremem czekoladowym. Potem dajemy ciasto migdałowe i smarujemy je kremem rumowym, ciasto czekoladowe także smarujemy kremem rumowym, a ciasto biszkoptowe kremem czekoladowym. Jeżeli chcemy, aby trojdílný punčový dort był wykończony kremem*, to musimy w zależności od tego, jakim rodzajem kremu chcemy tort wykończyć, bądź użyć dodatkowo 150 g masła, 100 g cukru pudru, 50 g czekolady, dwa żółtka i połowę laski wanilii, lub też masło, cukier, dwie łyżeczki rumu i połowę laski wanilii. Można również trojdílný punčový dort  wykończyć polewą czekoladową.

Dobrou chuť

Z innych wpisów zapraszamy do przeczytania: Restaurace u Vávry czyli czeska pijalnia z aspiracjami, Staročeský medovník czyli kawowa konkurencja dla karmelowej marlenkiVepřo-knedlo-zelo czyli o czym tu w ogóle gadaćPod zeleným dubem czyli polsko-czesko-śląski lokal prawie doskonałyHospoda w Katowicach czyli czeska klasa ekonomicznaBrowar Radegast czyli blisko, z degustacją i w jeden dzień.

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz