Vosí hnízda alias včelí úly czyli w każdym razie od owadów

Pszczele ule
4

Vosí hnízda alias včelí úly

Tym razem czas na obiekt wdzięczny, Vosí hnízda alias včelí úly czyli obiekt niewymagający wiele czasu i przy tym bez pieczenia. Często goszczą w Czechach na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Jest tylko jedno ”ale”. Potrzebne są małe biszkopty, w polskich sklepach niedostępne. Dla ambitnych wycieczka do Czech, mniej ambitni muszą pogodzić się z drobnym face liftingiem. Ostatecznie i polski face lifting wygląda nieźle.

Ciasto

160 g pokruszonych biszkoptów

160 g cukru pudru

60 g miękkiego masła

2 łyżki rumu (zamiast rumu można dodać olejek rumowy, oczywiście parę kropel)

1 białko

15 g kakao

szczypta cynamonu

szczypta anyżu

Nadzienie

80 g masła

1 łyżka rumu

20 g cukru pudru

10 g cukru waniliowego

na wykończenie potrzebujemy jeszcze cukier puder i biszkopty

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby powstała jednolita masa.Tak przygotowane ciasto wkładamy do folii spożywczej, a następnie dajemy je do lodówki na 24 h. W kolejny dzień przygotowujemy wypełnienie czyli ubijamy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz rumem. Z ciasta robimy kulki wielkości formy na ule. Co jeżeli nie mamy foremki? Oczywiście z foremki ciastka wyglądają ciekawiej, ale można spróbować nadać kształt ręcznie. Może po prostu nadać im kształt kuli. W ulach robimy dziurkę, tak aby nałożyć tam maślane wypełnienie. Następnie do spodu ula przykładamy biszkopt. Tak przygotowane Vosí hnízda alias včelí úly wkładamy na jakiś czas do lodówki. Po wyciągnięciu są gotowe do zjedzenia.

Zapraszamy również do innych czeskich kulinarnych wspaniałości, czeskie kołacze, Míša dort czyli czeska wariacja na bazie amerykańskiego cheesecake, vepřé-knedlo-zelo, langoša, czy Český guláš a obyčejný český domácí knedlík, czyli inaczej gulasz wołowy z bułczanym knedlikiem.  

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *