Ciasto z majonezem czy może czy Ci Czesi powariowali? Pražský kolač czyli po prostu praski placek

praski placek
1

Ciasto z majonezem czy może czy Ci Czesi powariowali?

Pražský kolač czyli po prostu praski placek

A więc mamy ciasto znad Wełtawy, jest drożdżowe, z kremem na bazie budyniu. Do tego momentu jest w miarę normalnie. Ale te świry dodały do tego majonez celem nadania elastyczności. Odlot i efekt liberalizacji narkotyków, czy może jednak niezły pomysł ? Przepis został zaczerpnięty z książki Velká kucařka Čech a Moravy Roman Vaněk & Jana Vaňková

velka kucharka cech a moravy

Co potrzebujemy

Ciasto

250 g mąki

75 g letniego mleka

15 g świeżych drożdży

1 jajko plus 1 na posmarowanie ciasta

125 g majonezu

3 g soli

Krem

350 ml mleka

50 g waniliowego budyniu

70 g cukru

1 łyżeczka waniliowego cukru

85 g miękkiego masła

50 ml śmietany minimum 31%

Posypka

30 g masła

30 g mąki

30 g cukru

szczypta cynamonu

Co robimy

Wsypujemy mąkę do miski, robimy dołek, wlewamy do niego 2/3 mleka i rozkruszamy drożdże, a następnie powoli mieszamy to z mąką, tak aby powstała jednolita masa, posypujemy następnie odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie robimy krem. Do ½ mleka dodajemy cukier i cukier waniliowy, mleko gotujemy do wrzenia, dodajemy budyń rozrobiony w drugiej połowie mleka i robimy masę budyniową. Po zagotowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Po 30 minutach dodajemy resztę składników do ciasta, czyli mleko, roztrzepane jajko, cukier, majonez, sól. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać mąki. Z tak uzyskanej ciasta robimy mały bocheneczek i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolicę, robimy z niego placek o średnicy ok. 20 cm i wysokości 2-3 cm. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy posypką (składniki na posypkę wszystkie mieszamy). Przekładamy na blachę posmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. I kolejny raz już ostatni odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160°C. Po 20 minutach wsadzamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, albo do zarumienienia. Po upieczeniu ciasto należy schłodzić. Do kremu budyniowego należy dodać ubitą na sztywno śmietanę. Należy robić to powoli, aby krem miał delikatną konsystencję. Po wystudzeniu ciasta dzielimy go na pół. Na dolnej części dajemy krem, używając do tego rękawa cukierniczego i przykrywamy drugim kawałkiem. I w zasadzie to wszystko. Z innych przepisów polecamy również smażony ser z domowym sosem(smažený sýr s domácí omáčkou), vepřé-knedlo-zelo, kruche ciasteczka po czesku czyli linecké cukroví. Poza przepisami jeszcze coś o czeskim piwie w ogóle, oraz mity czeskiego piwa.

Dobrou chuť

Photo © czechypopolsku.pl

Comments

  1. Czeszka Jitka

    Skąd bierzecie te przepisy? Prazsky kolac z majonezem – pierwszy raz słyszę, sprawdziłam czeskie blogi kulinarne, o majonezie nikt nie wspomina. Jest tylko jogurt naturalny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *