Dort Pišingr czyli już nie mylić z andrutem przekładanym masą

Pišingrův dort
0

Zapewne kojarzycie „naszego” piszingera, tudzież andruta przekładanego masą według miliona domowych i przydomowych sposobów. Tamten „nasz“ Dort Pišingr powstał pierwotnie w 1881 roku, miał za sobą Austro-Węgry, po wojnie zaś rozdzielił się między niemieckie i austriackie domy, by na koniec skończyć ,,w objęciach firmy Nestle. Ten proponowany dzisiaj Dort Pišingr, czy tort Pischinger w smaku będzie jednak podobny do marlenki i miodownika, choć wyraźnie od tamtej dwójki delikatniejszy. Z historii niestety wiemy niewiele poza autorką książki, z której korzystaliśmy (Babiččino pečení – Hana Sedláčková).

Istotne dla nas to, że Dort Pišingr  ma odczekać  kilkanaście godzin w lodówce dla ułożenia. Warto nabyć tu trochę cierpliwości.

A co potrzebujemy:

Ciasto

180 g cukru

1 jajko

50 g masła

½ łyżeczki sody oczyszczonej lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

2 łyżki rumu

250 g pszennej mąki

mąka do podsypania ciasta przy wałkowaniu i tłuszcz do wymazania formy do pieczenia

marmolada porzeczkowa lub wiśniowa (oczywiście można dodać inną w razie potrzeby)

Krem

250 ml mleka

2 łyżki mąki krupczatki

100 g masła

100 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

skóra otarta z cytryny

Składniki na ciasto, oprócz mąki i proszku (sody) do pieczenia, łączymy w misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej*. Następnie przygotowujemy mąkę, którą należy przesiać, oraz proszek (sodę) do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na ok. 170°-180° C. Gdy składniki w kąpieli wodnej dokładnie się rozpuszczą, zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy jego zawartość na wcześniej przygotowaną mąkę. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy ciasto na cztery równe części i pieczemy kolejno na złoty kolor przez ok. 10-15 minut.

Krem Dort Pišingr ma podobny jak budyń. Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia, a następnie wlewamy drugą część mleka zmieszaną z dwiema łyżkami mąki. Mieszamy aż krem zgęstnieję. Odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wcześniej przygotowaną masę. Dokładnie ucieramy i dodajemy skórkę z otarte cytryny. Można również dodać skórkę pomarańczową, zmieloną kawę lub rum.

Bierzemy kolejno blaty upieczonego ciasta, które smarujemy najpierw marmoladą i kremem. Tak układamy cztery blaty i pozostałym kremem smarujemy górną część ciasta i jego boki. Ozdabiamy według uznania. Według nas Dort Pišingr najlepiej smakuje ze startą czekoladą.

*Kąpiel wodna to nic innego jak garnek z wodą postawiony na gaz, na który stawiamy inny garnek lub miskę ze składnikami, które pod wpływem ciepła z pary wodnej się rozpuszczą.

Zapraszamy również do przepisów na czeskie wianeczkimorawskie drożdżowe kołacze(moravské koláče), smażony ser z domowym sosem(smažený sýr s domácí omáčkou), vepřé-knedlo-zelogulasz wołowy z bułczanym knedlem(czyČeský gulás a obyčejný český domácí knedlík).

Dobrou chuť

Photo © Česká televize

Dodaj komentarz